El Departament de Territori ha iniciat el procés participatiu previ a la redacció del nou pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDUAE) que ha de reordenar i potenciar l’àmbit industrial del polígon Catalunya Sud, una àrea de 675 hectàrees situada entre Tortosa i l’Aldea i de les quals la meitat es destinaran a empreses i activitat econòmica, mentre que la resta seran zones verdes i equipaments. La redacció del pla urbanístic (destinat a ser un instrument de planejament supramunicipal) ha de permetre delimitar i concretar l’ordenació de tota l’àrea d’activitat econòmica, així com efectuar la reserva de sòl necessària per una terminal intermodal de mercaderies.
Com van apuntar dimarts el delegat del Govern, Albert Salvadó, i el director dels serveis territorials de Territori a l’Ebre, Miquel Alonso, es treballa per fer l’aprovació inicial del pla abans de l’estiu i complir amb “uns terminis ambiciosos” per ajustar la redacció definitiva del PDUAE a 18 mesos. Després de les sessions informatives als dos municipis amb titularitat de terrenys al polígon, tallers i de recollir propostes i comentaris a través del portal web tot el mes de març, es presentarà l’informe de conclusions a l’equip redactor del projecte.
Posada en marxa a Tortosa
Pel que fa a la capital del Baix Ebre, aquest dimecres ha tingut lloc a l’aula didàctica del Museu una sessió informativa oberta a la ciutadana amb la participació del director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, i l’alcalde, Jordi Jordan, entre altres. “Es recolliran les opinions de la ciutadania per tal d’enriquir el projecte i que el pla director urbanístic del Catalunya Sud inclogui la mirada de tota la ciutadania en relació amb el model de desenvolupament econòmic”, ha explicat l’alcalde. “El 2024 serà un any clau per l’aprovació de l’ampliació del polígon industrial Catalunya Sud, que permetrà l’arribada de noves empreses a la ciutat i que serà motor de l’economia del futur de les Terres de l’Ebre”, ha conclòs.
Jornada l’Aldea
Per la seva banda, la sala de conferències del Casal de Joves de l’Aldea va acollir dimarts la sessió informativa corresponent a aquest municipi amb presència de l’alcalde, Xavier Royo; Josep Armengol, Subdirector general d’Actuacions Urbanístiques i Gemma Fernández, Cap de Serveis d’Actuacions Estratègiques. Segons Royo, “entenem que tenim una oportunitat històrica de convertir el nostre polígon amb el gran motor econòmic per les Terres de l’Ebre i, de retruc, beneficiarà plenament tan al nostre municipi, com a tot el territori. Aquesta gran inversió, generarà moltes avantatges, tot i així, és molt necessària la participació de totes les persones afectades amb el projecte d’una manera directa, perquè facin arribar les seues propostes, per poder enriquir-lo plenament i així tinguin minimitzades les possibles afectacions a les seues propietats”.
El proper 7 de març tindrà lloc una doble sessió al Casal de Joves de l’Aldea, una amb el col·lectiu ramader de dins l’àmbit i les rodalies i el sector agrari i l’altra amb els veïns i veïnes afectats pel Pla Director. La jornada serà exclusiva per ramaders i representants del sector agrari per explicar amb més detall el pla, el seu cronograma i les seues afectacions. Hi assistiran experts en la matèria per aprofundir en les afectacions agràries i possibles solucions. La sessió pels veïns i veïnes tindrà la participació exclusiva per la ciutadania que disposa de propietats per explicar amb més detall el pla, el seu cronograma i les seues afectacions.
Altres trobades durant el mes de març
Durant el mes de març es faran altres trobades presencials adreçades a un sector econòmic i social (veïnat, ramaders i agricultors) o centrada en un tema, com ara el model econòmic i d’espais oberts. A més, el procés participatiu també és telemàtic, a través del portal participa.gencat.cat, on la ciutadania interessada pot omplir un qüestionari. També s’enviarà un qüestionari específic a les dones que treballen al polígon Catalunya Sud per comptar amb la seua opinió des de la perspectiva de gènere.