L’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià ja té data per al seu tercer congrés, titulat L’Arqueologia i paleopaisatge protohistòric a l’antiga desembocadura de l’Ebre i que tindrà lloc el 6 d’abril de 2024 al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta (de 10:00 hores a 20:00). Segons apunten des de l’institució, “l’objectiu principal és donar a conèixer a la gent del territori el seu passat, més concretament aquest horitzó protohistòric. Ens hem centrat de nou en aquesta època, ja que possiblement és un dels moments menys coneguts per la població, en part, a causa de la manca de recerca consolidada en aquest horitzó fins fa relativament poc temps, tot i ser una etapa d’importants canvis, pel fet que s’encetà al conjunt del NE peninsular un procés cap a la complexitat política i social”.
Farà ja més de vint anys que es realitzà el I Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, dedicat a la castellania d’Amposta. Malgrat això, no fou fins al 2018, que tingué lloc el II Congrés de l’IEC Montsià, aquest cop destinat a l’estudi protohistòric de la comarca del Montsià.
Altrament, en aquests darrers anys hi ha hagut importants avenços en el coneixement protohistòric del Montsià i el seu entorn més immediat, gràcies als treballs fets per diferents equips, com en són el SAPPO-GRAMPO de la UAB, el GRAP de la UB i el GRESEPIA-URV, entre d’altres, la qual cosa ha permès generar noves hipòtesis i noves perspectives entorn la protohistòria a l’antiga desembocadura de l’Ebre.
Una altra de les novetats presents en aquest III Congrés de l’IEC Montsià ha estat la incorporació del paleopaisatge i l’estudi de l’antiga línia de costa, qüestió que ha esdevingut fonamental per entendre l’estructura de poblament de l’actual comarca del Montsià. “Així, en aquesta edició tenim l’oportunitat de presentar els diversos projectes actius dedicats al pelopaisatge, el que obre un interessant debat, fruit de les noves tecnologies i les darreres troballes, entorn aquesta qüestió”, afegeixen des de l’entitat.
La programació del nou congrés disposa dels principals equips de recerca que treballen al territori, els quals exposaran les últimes novetats arqueològiques des del final de la prehistòria fins gairebé el canvi d’era
La programació del nou congrés disposa dels principals equips de recerca que treballen al territori, els quals exposaran les últimes novetats arqueològiques des del final de la prehistòria fins gairebé el canvi d’era, complementat per dues ponències destinades a la configuració antiga de la costa i el desenvolupament d’un delta incipient en època protohistòrica, i de com aquest condicionà les dinàmiques visibles al territori.
La principal motivació d’haver organitzat novament un acte d’aquestes característiques, apunten des de l’institut, ha estat poder oferir una visió completa i actualitzada del poblament protohistòric en una zona de gran importància en el passat, com fou la desembocadura del riu Ebre, el principal eix de vertebració del territori, en un moment en què gràcies a les noves tecnologies i els esforços dels diferents equips de recerca consolidats s’han generat noves hipòtesis que han obligat a replantejar les tesis historiogràfiques tradicionals.