La crisi política que viu l’Ajuntament de Corbera d’Ebre comença a fregar el límit de l’esperpent. I per entendre el que ha passat avui, que ve a ser la revolta interna de la llista de l’actual alcalde, el republicà Sebastià Frixach, contra la seva direcció i ERC, cal rebobinar.
El batlle, amb dos regidors amb la llista de Sumem per Corbera – Acord Municipal (la marca blanca republicana), va decidir trencar el pacte de govern amb Junts (amb dos regidors també) al·legant que estava maniobrant per desfer-se d’ell amb el grup d’Entesa (tres regidors a l’oposició) i amb la mirada posada amb un canvi de cromos al Consell Comarcal de la Terra Alta. Precisament Entesa, de l’exalcalde Antonio Álvarez, va ser l’escollit per Frixach per integrar el nou executiu local i solucionar provisionalment la suposada jugada bruta.
Però des de Junts no només es va negar per activa i per passiva l’existència d’aquesta maniobra de clavegueres polítiques, sinó que van acusar ERC (que va sortir a avalar la decisió de l’alcalde) de “mentiders”, defensant que el seu grup municipal havia actuat amb lleialtat al pacte en tot moment. De fet, des de Junts es va arribar a assegurar que trencarien peres amb els republicans en l’àmbit territorial per l’emprenyamenta acumulada.
Posteriorment, es va apreciar que el batlle es portava tan malament amb la seva número dos, Maria Assumpció Anguera (que havia abandonat el grup d’Entesa a finals del passat mandat per fitxar per ERC) que fins i tot li havia votat en contra les ordenances municipals el passat mes de novembre. I com tota acció té una reacció, el decret signat per l’alcalde de composició del remodelat cartipàs municipal, destinat a donar cabuda als tres regidors d’Entesa, deixava sense àrees de govern a Anguera.
La culminació de tant de despropòsit ha arribat aquest dimarts amb un comunicat del grup polític Sumem per Corbera en el qual carrega amb duresa contra ERC i deixa penjant d’un fil al seu propi cap de llista. A la nota es llegeix que la formació “es desmarca de les accions realitzades per l’Alcalde de Corbera d’Ebre” i “els representants d’ERC de les Terres de l’Ebre, Norma Pujol i Enric Adell”, ex secretaria general i responsable de política municipal de la federació ebrenca, respectivament. “No ens han tingut en compte per res, ni amb el comunicat de les negociacions amb Entesa, i tampoc amb escrits als mitjans de comunicació. El grup -continua el comunicat- està en contra de les decisions preses i recorda que l’actual alcalde ho és gràcies als vots al grup”.
En aquest punt s’aixeca el to, assegurant que “s’ha actuat amb mala fe com els vells temps, la democràcia se l’han passat pel folre, prioritzant el seu propi interès. Creiem que ERC ha abusat de la seva autoritat, és una vergonya. Entenem que qui surt perjudicat és el poble de Corbera. Els problemes del poble s’han de quedar solucionar al poble i no deixar que els de fora ens imposin la seva llei”. Així acaba l’escrit, que és “en nom tot el grup menys l’Alcalde”.
Les causes del mal rotllo intern
Fonts consultades per Ebredigital afirmen que dins del grup que va donar suport inicialment a l’alcalde s’està descontent perquè “actua per lliure sense buscar consensos amb el que era la seva gent”. Per entendre-ho cal remuntar-se al període previ a les municipals del 28-M. Des d’ERC es va imposar Frixach com a cap de llista en una població en la qual no tenia pràcticament militància, afirmen les fonts. I va haver de ser Assumpció, que havia tingut contacte constant amb els republicans en la seva condició de consellera al Consell Comarcal durant el seu pas com a regidora d’Enesa, qui va aconseguir conformar la llista electoral, amb alguna aportació de l’actual alcalde, pràcticament pels pèls i sobre la botzina. El grup així format tenien com intenció seguir el lema de sumar, que no va ser escollit a l’atzar, i deixar enrere la forma de governar del fins llavors alcalde Antonio Álvarez. “Un ha de tenir clar que quan forma part d’un grup, es deu al grup. El normal és consensuar les decisions”, afirmen les fonts.
I en aquest sentit, el mandat ja va començar malament perquè no tots els membres de Sumem van acceptar cedir en el repartiment del temps de compartició de l’alcaldia. Des de Junts es va jugar amb el fet que, tot i tenir els mateixos regidors, havien tingut més vots, i finalment van convèncer Frixach per quedar-se l’alcaldia els últims dos anys i mig. Era un avís que va continuar amb nous episodis de desavinences entre el batlle i la resta del grup de Sumem del qual Assumpció n’era la cara visible. I l’estocada final, que ajuda a comprendre el seu vot en contra de les ordenances municipals proposades pel seu cap de llista, és la decisió presa per Frixach d’incrementar taxes i impostos municipals. Una decisió motivada per una memòria econòmica elaborada per secretaria de l’ajuntament sobre l’estat de les finances municipals, i que obligava a pràcticament doblar el rebut de la brossa, com a exemple més paradigmàtic.
Des de Sumem no es va entendre aquesta proposta d’ordenances, finalment aprovada el passat novembre amb el vot de l’alcalde i els dos regidors de Junts, amb l’abstenció d’Entesa i el vot en contra d’Anguera, perquè significava el que consideraven un error polític. És a dir, fer la feina bruta durant la primera part del mandat perquè després Junts jugués a congelar impostos i taxes ja amb l’alcaldia en el seu poder. Aquest va ser el punt de no retorn en la relació entre Frixach i la seva número dos, i els intents d’aproximament posteriors van acabar en no res, establint així l’escenari per explicar les causes de tots els esdeveniments que s’han desenvolupat amb posterioritat.