La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat aquest dijous a Tortosa que les Terres de l’Ebre disposaran d’una Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM), la cinquena del país, al llarg de l’any 2024. Una decisió “històrica” perquè suposa “supera els marcs de l’ordenació de la província per reconèixer una realitat territorial com és la vegueria i un compliment tant de les reclamacions històriques del territori com de les resolucions del Parlament. Com a govern assumim aquesta reivindicació”, reconeixia Capella. Alhora, ha detallat que hi haurà un treball “amb els ajuntaments i els ens locals amb la voluntat d’integrar-los al consorci”.
L’ATM tindrà com a funció coordinar el sistema de transport públic de viatgers en l’àmbit territorial format pel Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Es tractarà d’un consorci, format amb les administracions locals, que serà el responsable de determinar les tarifes i executar les actuacions que s’esdevinguin del Pla director de mobilitat de les Terres de l’Ebre, actualment en fase de redacció. La seva finalització ha estat precisament un dels reclams que han fet públic en roda de premsa aquest matí en roda de premsa des de la Plataforma Trens Dignes.
Integració tarifària
De forma paral·lela, el Departament de Territori té previst integrar el transport públic de les Terres de l’Ebre al sistema tarifari de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona (ATM) al segon semestre del 2024, que es quan es preveu que tots els operadors tinguin instal·lat el sistema de la T-Mobilitat Catalunya. La consellera ha avançat que aquest pas “beneficiarà milers de persones que veuran com es redueix el preu que paguen per utilitzar el transport públic i que podran utilitzar també els serveis ferroviaris amb el bitllet integrat”.
La integració, que suposarà per la Generalitat un cost anual aproximat de 2.720.450 milions d’euros, implicarà la creació de la nova zona 3 al sistema tarifari integrat del Camp de Tarragona, que estarà formada per les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Els desplaçaments pel territori integrat permeten els transbordaments amb una única targeta.
La integració es preveu que sigui aplicable als autobusos urbans, interurbans i serveis ferroviaris de les Terres de l’Ebre. Els ciutadans de l’Ebre podran disposar del conjunt de la gamma de títols integrats, inclòs la T-jove per als menors de 30 anys i també del títol de transport T-16, vàlid dels 4 als 16 anys, ambdós inclosos. Tot just la inexistència d’una ATM ebrenca havia deixa el territori fora de l’aplicació de la reducció de tarifes de la T-Jove des del passat mes d’abril, i havia aixecat les crítiques de part d’usuaris i partits com la CUP i Movem per considerar que perpetuava la sensació de que les quatre comarques del sud jugaven a segona divisió.
El transport públic intern de les Terres de l’Ebre havia registrat fins al 31 d’octubre d’aquest 2023 un total d’1.328.075 viatgers, una xifra que suposa un augment del 16% respecte a tot el 2022 i d’un 29% respecte a tot el 2019, abans de la pandèmia. En aquesta mateixa línia, el corredor entre les Terres de l’Ebre i Tarragona havia registrat fins al 31 d’octubre d’aquest 2023 un total de 105.861 viatgers, un 23,6% més que tot el 2022 i un 29,7% més que tot el 2019.
Aquesta mesura d’integració tarifària dels transports de l’Ebre amb el Camp de Tarragona és un pas més dins del procés per a la integració tarifària del conjunt de serveis de transport públic a Catalunya, a través del sistema de la T-Mobilitat Catalunya, previst pel 2025.
Durant la segona quinzena de gener també es preveu la integració de l’Alt Pirineu i Aran al sistema tarifari de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Lleida. En aquest cas, suposarà la creació de dues noves zones i estalvis de fins al 78% en el preu d’alguns desplaçaments.
Les Terres de l’Ebre és una àrea amb prop de 182.000 habitants. Amb la incorporació d’aquest territori, el sistema del Camp de Tarragona connectarà una zona amb 830.000 habitants.
La decisió que justificava la inexistència de l’ATM arranca el 2017, quan el llavors conseller de Territori i Mobilitat, Josep Rull, argumentava que la creació de la Taula de Mobilitat aquell mateix any a les Terres de l’Ebre hauria de servir per fer “el mateix que una ATM des del punt de vista de la planificació, però amb menys cost i més estalvi: el nom no fa la cosa”, assegurava.
L’anunci de Capella ha estat fet precisament durant la convocatòria de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, amb presència de ll secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla; el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori i Gallissà; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, a més d’alcaldes i alcaldesses i representants dels ajuntaments i consells comarcals. (Seguirà ampliació)