El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) està fent front a una dificultat inesperada sorgida en les obres de consolidació del poble vell de Corbera d’Ebre. La seva directora, Cinta Farnós, ha avançat aquest matí en una entrevista a Canal TE que s’han hagut de recalcular els sistemes d’ancoratge i de suport de les parets que es fan en ferro. “El projecte inicial -explicava- es va fer fa tres anys però al poble Vell les inclemències del temps afecten especialment. S’ha hagut de tornar a calcular ja que són peces que es fan a mida per a cada paret i s’estan mirant com han de ser exactament els pesos que s’han de fer per aquests ancoratges”. Farnós ha estimat que a principis de l’any vinent “ho hauríem de tenir ja fet”.
D’altra banda, el nombre de visitants als diferents centres d’interpretació del COMEBE se situarà al voltant dels 9.500. Una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat i que venen a consolidar la tendència a l’alça després de la caiguda en picat que es va experimentar després de la pandèmia de la COVID. Segons Farnós, “ens queda per saber les dades de novembre i desembre, però ja estàvem prop dels 9.000 visitants. Unes dades molt similars a les de l’any passat. Estem estabilitzats a nivell de visitants. La principal proposta que el COMEBE vol emprendre en un futur immediat és el projecte pedagògic, sobretot en aquells centres d’interpretació que encara no en tenen. No de bades “gairebé el 50% de les nostres visites són de grups escolars. Crec que hem de continuar amb la feina de visibilitat. Donar-nos a conèixer i fer saber que existim”.
Altres actuacions destacades per al 2024 seran la continuació de l’inventari dels diferents espais de la batalla de l’Ebre, gestionar d’una manera més útil per al territori el centre de documentació, la re-senyalització d’alguns espais o potenciar les rutes senderistes.
Pel que fa als camps de treballs arqueològics per a joves que es duen a terme a l’estiu, la directora del COMEBE n’ha fet una valoració molt positiva. Enguany s’ha treballat en les trinxeres del fort de Millet, a Caseres i a les trinxeres del Calvari a Ascó. “Per a l’any vinent volem recuperar el camp de treball al Pinell de Brai. Enguany l’hem obert a que fora internacional i no ha hagut quòrum suficient. No obstant, de cara a l’any vinent insistirem ja que pensem que és molt important que puguem oferir un camp internacional”, ha conclòs Farnós.
Podeu veure l’entrevista sencera aquí: