El Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE) de Gandesa està ultimant els detalls del que ha de ser un nou salt de qualitat. La subvenció de 200.000 euros introduïda als pressupostos generals de l’Estat el 2022 pel llavors diputat del PDeCAT, Ferran Bel, han donat peu a millores en la mobilitat i capacitat per acollir noves col·leccions. “Les obres ja estan pràcticament acabades”, explica el tècnic de l’ajuntament i secretari del CEBE, Albert Julià. “S’ha invertit en la instal·lació d’una plataforma elevadora per permetre superar les escales de l’entrada a la gent amb dificultat de moviments i s’ha ampliat el museu en dues sales”.
Les sinergies han estat clau per dotar de contingut els nous espais. I l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR) ha tornat a posar el seu gra de sorra al territori. Dinamitzadors de l’aeròdrom de la Sénia, des de la seva delegació a Barcelona també han volgut deixar empremta en l’ampliació. “La sala més gran estarà dedicada a l’aviació republicana, tant específicament en la seva actuació durant la Batalla de l’Ebre com de caràcter més genèric en tot el conflicte”, comenta Julià. “La museïtzació de la sala serà força interactiva, a més d’acollir peces i documents que estaran exhibits. Els aviadors tenen un fons documental espectacular”, reconeix Julià. Entre la donació s’hi inclourà una dotzena de jocs complets de cascos i màscares antigàs, així com gorres i ulleres de pilots.
L’altra sala habilitada, més petita, té una altra missió. En aquest cas, no a mitjà termini sinó a futur. La intenció és que pugui reunir les peces i elements exteriors de l’època franquista relacionats amb la Guerra Civil, com poden ser cartells de propaganda. “La voluntat és la de reinterpretar-los en la línia de la llei de memòria democràtica. A l’ajuntament es disposen d’algunes peces, com també a la Diputació”. De fet, els magatzems de l’ens supracomarcal amaga parts del monument aixecat pels revoltats al Coll del Moro, punt des del qual el dictador Francisco Franco va dirigir la Batalla de l’Ebre. I el que es pretén és que “parts d’aquest monument pugui ser exposat en aquesta sala”, comenta Julià.