La Federació d’Associacions d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) s’ha desmarcat, de manera rotunda i per mitjà d’un comunicat de premsa, de les declaracions efectuades pel president de la Confederació Empresarial d’Hostelería d’España, José Luís Yzuel, que va arribar a afirmar que “treballar més de 10 hores no és dolent perquè durant la temporada alta s’ha d’aprofitar” i que “tota la vida al sector s’ha treballat una mitja de 12 hores”.
“Precisament perquè no podem fer les coses com tota la vida -es recull al comunicat-, des de l’AEHT ens desmarquem de les declaracions de José Luís Yzuel. Els estils de gestió han evolucionat i tendeixen cap a una millora de les condicions laborals, per afavorir el benestar dels treballadors i treballadores. Precisament, el sector hostaler es queixa de la manca de personal qualificat que ens permeti seguir posicionant-nos com un destí de primera, i per atraure i fidelitzar aquest perfil de treballadors, ja fa temps que els establiments de restauració estan implementant jornades laborals de vuit hores i millors condicions salarials”.
“És més -continua la nota-, per contrarrestar aquesta dificultat, els empresaris del sector estan oferint salaris per sobre del que marca el conveni. El que no podem evitar, és fer-los treballar en caps de setmana i festiu perquè, malhauradament, és el període amb més demanda; però si afavorir la conciliació, potenciar el benestar personal i millorar les condicions salarials i horàries”.
Des de l’AEHT s’afegei que “tenim una etiqueta que per sort està caient gràcies a millores com el control horari, els salaris ajustats al conveni o fins i tot per sobre, i altres accions que s’estan començant a implementar com torns rotatius per lliurar alguns caps de setmana. Però amb declaracions com les del president de la Confederació, l’etiqueta se’ns enquista i no ajuden a solventar un dels principals problemes del sector: la manca de personal”.
El salari i les condicions laborals “són doncs, per nosaltres, una prioritat per captar, retenir talent i dignificar el sector. Quan la major part d’empresaris estan fent els deures, és molt desafortunat escoltar declaracions com les del Sr. Yzuel, que no s’ajusten a la realitat i que ens perjudiquen com a col·lectiu. En aquest sentit, demanem que rectifiqui i, atenent al càrrec que ostenta, avali i defensi el bon rumb que està agafant el sector hostaler al país”, conclou el comunicat.