Després de finalitzar l’avaluació dels danys ocasionats pels aiguats del 3 de setembre al casc urbà, ara els tècnics de l’Ajuntament de Santa Bàrbara estan recorrent la xarxa de camins municipals per també detallar-ne i documentar els desperfectes. I és que la setmana passada, la Junta de Govern del consistori planer va formalitzar la petició per tal d’acollir-se a la declaració de zona afectada per emergència de Protecció Civil. L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, ha explicat que ja la setmana passada es va començar a actuar per tal d’obrir camins i restablir el pas a les finques als pagesos. Ollés ha recordat l’imminent inici de la campanya dels cítrics i de l’oliva. També ha mostrat la seva preocupació pel mal que pot haver a l’interior de les finques i l’esforç econòmic que haurà de fer la pagesia.
L’alcalde també ha lamentat que a l’interior d’alguns immobles situats al carrer Aire i Victòria, – conegut com el “barranquet”- es va acumular fins a 1 metre d’aigua i l’angoixa que ha provocat als que tenen algun comerç: “hi ha alguns comerços que han de començar de nou: renovar maquinària, canviar mobiliari fins i tot algun es planteja canviar d’ubicació. El nostre pensament se centra en saber que podem fer per a que no torni a succeir”. I és que el barranc que travessa Santa Bàrbara d’oest a est fa anys que és un autèntic maldecap. Amb el pas dels anys s’ha convertit en un carrer. Ja durant els grans aiguats del 2000 es va iniciar una primera actuació amb una canonada de grans dimensions al carrer Major. No obstant la barrancada de 2011 va posar en evidència que la mesura era insuficient. Per això el 2014, l’alcalde Jordi Boronat va decidir habilitar una segona zona de desguàs, seguint el recorregut del barranquet.
D’aquesta obra es porten ja 8 fases. Tot just està a punt de començar la darrera “la que arriba dalt de tot. Però veient la quantitat d’aigua que ha baixat aquesta vegada, pensem que tampoc seran suficient”. I és que les dos canonades podran absorbir uns 5 ó 6 metres cúbics per segon quan es calcula que en l’episodi del passat dia 3 en van baixar prop de 20. És per aquest motiu que cobra sentit l’habilitació d’una bassa de laminació a l’entrada del barranc al poble. “Seria una enorme piscina, que estaria buida, i que amb les avingudes de l’aigua s’aniria omplint i donaria sortida a través de les dos canonades. Som conscients que en grans avingudes tampoc seria suficient, però ens donaria temps, potser més d’una hora, per a poder reaccionar; per exemple per a protegir entrades de magatzems o retirar cotxes. Però si baixen 20.000 litres per segon la bassa s’acabarà omplint i acabarà vessant. Però almenys segur que es disminuirien els efectes. Serà una mesura més, però caldrà pensar en altres que ens ajudin a minimitzar els efectes”.
En aquest sentit, Ollés ha reconegut que en més d’una ocasió s’han plantejat la possibilitat de desviar el curs del barranc per fora la població. Una mesura que segons l’alcalde “segurament seria molt efectiva, però seria una obra faraònica, s’haurien d’expropiar moltes finques i òbviament un ajuntament petit com el nostre no ho pot dur a terme amb els seus propis recursos” ha conclòs l’alcalde planer.
Podeu veure l’entrevista sencera aquí: