La directora general adjunta de la Fundació ‘la Caixa’, Elisa Durán, i la directora de l’Àrea d’Exposicions i Col·lecció de la Fundació ‘la Caixa’, Isabel Salgado, han presentat aquest matí la programació expositiva de la institució per a la temporada 2023-2024. Han participat en l’acte el director del Museo Nacional del Prado, Miguel Falomir, el xef i cineasta José Luis García Berlanga, i la directora de Comunicació del Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF), Florencia Gigena. També hi han estat presents els directors dels centres CaixaForum i del Museu de la Ciència CosmoCaixa.
La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de progrés de la societat. La nova temporada transcorrerà sota el lema Creixem en la cultura.
Aquesta temporada la Fundació ”la Caixa” presenta un total de 34 títols expositius, que es podran visitar als centres CaixaForum i al Museu de la Ciència CosmoCaixa, com també a les mostres itinerants que viatjaran per més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal.
Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ‘la Caixa’, resumeix així la nova programació: “La Fundació ‘la Caixa’ planteja aquesta nova temporada com un espai de reflexió crítica que connecta amb temes de gran impacte social que afecten i preocupen l’ésser humà contemporani amb una mirada transversal que segueix unint art i ciència cada vegada d’una manera més consolidada. A través de les nostres exposicions, activitats i iniciatives digitals, el públic gaudirà d’un divers ventall de propostes que busquen arribar al nombre més alt possible de persones, sempre amb la mateixa finalitat: afavorir la integració i la cohesió social a través de la cultura”.
En línia amb la programació dels últims anys, la Fundació ‘la Caixa’ continua treballant en la divulgació cultural, de l’art i de la ciència, d’una manera transversal i complementària. Així, CaixaForum i el Museu de la Ciència CosmoCaixa consoliden el seu treball en una única xarxa i sumaran exposicions que es podran veure a diferents punts del territori.
Les novetats principals de la temporada es concreten en 10 estrenes expositives que s’obren a múltiples formes d’expressió artística a través de l’art, la paleontologia, la història, la música, la fotografia o el cinema, entre d’altres.
CaixaForum Tarragona acollirà dues exposicions durant la temporada 23-24
Un repte i una oportunitat és el que suposa la impressió 3D. CaixaForum Tarragona obrirà temporada amb Print3D. Reimprimir la realitat, mostra que aprofundeix en la forma en què aquesta tecnologia eminentment col·laborativa s’ha començat a aplicar en camps molt diversos, des de la medicina fins a l’art o la construcció, per permetre produccions amb dissenys personalitzats i a escales i mides impensables fins fa alguns anys.
A partir del mes de març, l’exposició Homo Ludens. Videojocs per entendre el present convertirà CaixaForum Tarragona en un gran espai per reflexionar sobre el videojoc com una de les manifestacions culturals més significatives de l’ésser humà contemporani. L’exposició aprofundeix en les aportacions d’aquesta potent indústria en els camps de la ciència, el disseny i l’art, i també la forma en què han canviat la nostra identitat i la nostra manera de relacionar-nos, i han penetrat en totes les dimensions de la vida. Inclou mostres de videojocs i obres d’art contemporani d’artistes com ara Bill Viola i Mónica Rikić, i ofereix un recorregut en el qual els espectadors són els protagonistes i actuen com a jugadors d’una experiència ludificada i participativa.
CaixaForum+: més de 100.000 subscriptors
A més, la Fundació ”la Caixa” continuarà impulsant la plataforma online gratuïta CaixaForum+, el llançament de la qual va tenir lloc el desembre del 2022 i que té actualment més de 100.000 subscriptors. En aquests primers nou mesos, la plataforma ha consolidat la seva aposta única en l’oferta audiovisual del nostre país i ha anat enriquint un catàleg excepcional a l’entorn de l’art, la música, la literatura, el pensament, la història, el cinema, les ciències de la vida, les ciències físiques, l’arquitectura i el disseny. En aquesta nova temporada, CaixaForum+ continuarà sumant noves sèries, pòdcasts, documentals, programes de divulgació, entrevistes, concerts i òperes, i un llarg etcètera de formats amb l’objectiu de democratitzar la cultura eliminant fronteres i barreres físiques per arribar a totes les persones que tenen interès per ampliar els seus coneixements, amb independència del lloc en què es trobin.
Més enllà de les exposicions i més enllà del centre cultural
L’experiència CaixaForum anirà més enllà de les exposicions amb una àmplia i variada oferta que inclourà música, arts visuals i escèniques, humanitats, ciència, tecnologia i medi ambient, com també les seves interseccions.
Les propostes convertiran els centres de la Fundació ‘la Caixa’ en espais de trobada i intercanvi on la divulgació i l’experimentació amb les arts i el coneixement científic i humanístic afavoreixen el pensament crític, l’aprenentatge, la interacció i la cohesió social.
Aquests són alguns dels conceptes i àmbits essencials que configuren la programació de les activitats per a la temporada vinent:
- Experimentació. Per al públic escolar i familiar es programaran entorns d’aprenentatge significatiu a través de la relació amb professionals dels àmbits cultural i científic, en forma de tallers d’arts visuals, de ciències de la naturalesa, de teatre, de disseny, de tecnologia i de matemàtiques, entre d’altres.
- Innovació i creativitat. Es donarà suport i difusió al talent creatiu nacional a través de diferents propostes que uneixen art, ciència i tecnologia en programes i activitats com ara Trobades amb… o les Nits d’Estiu.
- Divulgació. S’organitzaran conferències, diàlegs i live talks sobre història i pensament, art i disseny, cinema i literatura, música, ciència bàsica, ciència i societat, medi ambient, alimentació i salut, amb investigadors i pensadors de referència tant nacionals com internacionals.
- Noves mirades a les exposicions. Una sèrie de propostes complementen la visita a les exposicions amb recorreguts temàtics, intervencions artístiques, espais d’experimentació, visites dinamitzades i visites familiars.
- Cinema i literatura. Es consolida una programació estable de cinema amb cicles com ‘Petits cinèfils’, debats i tallers; i en l’àmbit literari, amb diversos tallers i el cicle de conferències ‘Universos literaris’.
- Música. S’aborda la música de la manera més àmplia possible, explicant-ne la història, apropant-la als més petits, fomentant projectes participatius i oferint una programació de concerts completa i variada que va des de la música clàssica fins a l’electrònica, passant pel jazz i les músiques del món.