Des de la Junta de Personal Docent de les Terres de l’Ebre, hem fet arribar a tot el professorat i les direccions dels centres escolars i instituts del territori, a través de correu electrònic, un document que permeti als diferents claustres debatre i posicionar-se en contra del sistema d’entrevista com a mecanisme de provisió de places públiques. Un sistema pensat per apartar les direccions dels claustres, tot convertint-les en caps de personal talment com en una empresa privada, sembrar la divisió entre el professorat i buscar-ne la seva submissió.
Els diferents sindicats que conformem la Junta de Personal Docent hem cregut oportú enviar aquest document, en un moment en què les entrevistes per ocupar llocs de treball en centres educatius no fan més que augmentar a Catalunya. No obstant això, des de la Junta volem posar en valor que aquí al nostre territori siguin poques les direccions que han sucumbit a aquesta pràctica. Però no podem quedar-nos amb els braços plegats, malauradament a les Terres de l’Ebre hi ha centres que en fan ús i abús, encara que el número sigui reduït. I és per això, que aquest document pretén aconseguir que els claustres puguin parlar-ne i es rebutgi, a través d’un compromís signat, el sistema d’entrevista com a mecanisme de provisió de places als seus centres i n’exigeixin al departament d’Educació la retirada immediata i amb efectes des del curs 23-24.
La Junta de Personal Docent ens comprometem a iniciar, el curs que ve, una campanya amb la finalitat de revertir aquesta manera de procedir per part d’algunes direccions, ja que obre la porta al nepotisme i a les males pràctiques tan lamentablement instaurades en altres àmbits de la nostra societat i de les quals la funció pública docent havia estat preservada fins a l’aprovació de la LEC i el decret de Plantilles. Les conseqüències negatives per a les treballadores i els treballadors són evidents: reducció de les places ordinàries, reducció del dret d’elecció i mobilitat dels docents, discriminació -especialment a dones embarassades, persones amb malalties cròniques o gent amb reducció de jornada per tenir cura de familiars-… En definitiva, un sistema que vulnera el dret a la transparència i objectivitat en l’accés als llocs de treball en centres d’educació públics, que pretén dividir el col·lectiu i és contrari al propi interès general de les treballadores i els treballadors perquè atomitza les relacions laborals i afebleix la lluita col·lectiva a l’hora de reivindicar millores.
Els centres educatius han de realitzar un últim claustre abans de finalitzar el curs. Animem a tot el professorat i a les direccions dels diferents centres del territori que debatin el document i l’enviïn signat. No podem permetre que aquest sistema discriminatori que no aporta cap millora a la qualitat educativa, ans al contrari, continuï estenent-se.
Els centres concertats on s’escull el professorat no aconsegueixen uns millors resultats. Que no ens enganyin, aquest atac a l’escola pública i a l’organització democràtica que sempre l’havia caracteritzat, no pretén cap millora educativa. El departament d’Educació, sota el mandat dels diferents governs que han anat succeint-se, instaura reformes educatives neoliberals que deixen veure en realitat quina és la seva ideologia. Tothom pot comprovar què està passant a la sanitat pública, volem el mateix a educació? És responsabilitat de totes i tots posar fre a les polítiques de deteriorament deliberades de la Generalitat. Creiem fermament que l’educació és una acció col·lectiva i és necessària la cooperació entre tots els agents implicats. L’escola no és cap empresa i mai no hauríem de permetre que funcionés com si ho fos.
Des de la Junta, celebrem que el conseller d’Educació Josep González-Cambray deixi el seu càrrec, que entenem que ha estat fruit de la pressió del col·lectiu de docents amb nou vagues sense precedents en un curs escolar. Però continuarem al peu del canó, recordem a la nova consellera Anna Simó que el 2013 va afirmar que el decret de Plantilles no podia discriminar per cap raó o condició, que no hi havia d’haver pèrdua de drets laborals, que s’havia de reforçar la presa de decisions de l’equip docent i la resta de la comunitat educativa, i que el decret no havia de ser cap imposició ni atorgament de poder il·limitat i unipersonal a les direccions.