Del 3 al 16 de juliol se celebra la divuitena edició del Festival Deltebre Dansa, al mig del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que en la seva majoria d’edat pretén fer una crida a la responsabilitat individual i convidar a prendre acció davant les desigualtats socials i els problemes medi ambientals. Sota el lema ‘Movement matters’ posa de relleu la importància dels petits gestos i apel·la a la funció reivindicativa de la creació artística. En paraules de Roberto Olivan, fundador i director artístic del Festival, “qui sap si tal vegada Deltebre Dansa pugui ser la llavor que germini un nou petit-gran canvi”.
A més de la programació d’espectacles, un dels pilars fonamentals del festival és la formació de professionals. Més de 150 ballarins de més d’una cinquantena de nacionalitats es desplacen anualment fins a Deltebre per rebre formació de la mà de diferents referents de la dansa i el circ contemporanis. Els professors convidats destacats per aquesta edició són grans noms de la dansa com Akram Khan (Regne Unit), Wim Wandekeybus (Bèlgica), Jasmin Vardimon (Regne Unit) i Lali Aygudé (Catalunya), entre d’altres.
Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte, Ajuntament de Deltebre, Diputació de Tarragona i Crea SGR.
La programació artística en aquesta edició proposa una oferta d’espectacles d’avantguarda i qualitat i alguns dels que s’hi podran veure seran:
- Yokai Kemame de la companyia francesa de circ Defracto, fundada per Guillaume Martinet i Laure Cailat creadors de peces abstractes i absurdes basades en malabars experimentals i lúdics, amb múltiples cossos, físicament compromesos, fruit d’una dècada d’investigació sobre malabars expressius i humor físic.
- Epic Dermis de la companyia de dansa contemporània d’Alemanya Cooperativa Maura Morales, una de les companyies independents de més renom i consolidació en el panorama de la dansa internacional que ha realitzat i girat nombroses peces escèniques, tant a nivell nacional com internacional.
- GOLD de la companyia de dansa ROPA / Roberto Olivan Performing Arts (Catalunya), Roberto Olivan reflexiona sobre la riquesa de la diversitat i el dualisme entre profunditat i superficialitat, portant a escena ballarins amb personalitats molt diverses que són un reflex de la pluralitat social. Una ballarina d’arrels gitanes, un ballarí amb acondroplàsia, una intèrpret que tot just arrenca la seva carrera professional i ell mateix, amb tot el seu bagatge, trajectòria i edat. Una selecció de ballarins allunyada dels canons convencionals, que proposa reflexionar sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l’or—la llum—que tots portem dins.
- RE. de la companyia catalana Nadine Gerspacher: RE. prem el botó RE-Set, que paralitza l’agitació de la pandèmia i, mitjançant una mena de reconfiguració, ofereix la possibilitat d’un nou començament. Amb imatges impressionants, de vegades subtils, de vegades extremes, RE. dirigeix l’audiència a través de cicles de moments opressius i alliberadors, des de situacions aparentment desesperades fins a solucions inesperades. RE. combina el krump, la dansa contemporània i la dansa-teatre d’una manera poètica amb la voluntat d’arribar a un públic ampli.
- VoloV del Col·lectiu TQM (Catalunya). VoloV és un vaixell en constant moviment. Una nau que es trasllada d’un paisatge a l’altre; per mar, per aire i fins i tot per l’arena del desert. El destí és el camí i la utopia a aquella ciutat al cel, a mig camí entre els humans i els déus de la qual parlava ja fa 2.400 anys el dramaturg grec Aristòfanes. El rumb no està traçat i tampoc importa què els espera més enllà als seus tripulants. Els guia la música de cada paisatge, el vent, els animals, els insectes, les onades, els tremolors…
Per a aquesta edició del festival també cal destacar la 8a edició de la Nit Solidària i del Circ (6 juliol) on, un any més, es farà la recollida d’aliments i productes de primera necessitat per a repartir entre les persones més necessitades a través d’organitzacions sense ànim de lucre del municipi. La vetllada estarà dedicada a les noves veus del circ contemporani i comptarà amb les actuacions d’alguns dels millors artistes d’aquesta disciplina.
El divendres 14 de juliol, per segon any consecutiu, tindrà lloc l’Open Night Stage. El Festival obre l’escenari a la improvisació i a l’exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de gall hip-hoperes’ però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen actualment. A més, aquesta segona edició de l’Open Stage Night es converteix en ‘La nit animal’ i serà a favor de les entitats animalistes locals, DeltaRescat i Progat Deltebre. D’aquesta manera, es convidarà al públic a portar menjar, medicaments i material divers (mantes, medicaments, bevedors i menjadors…), que seran donats a aquestes associacions.
Creació Deltebre Dansa
La Creació Deltebre Dansa ha passat a formar part de l’ADN del Festival. S’encarrega la creació a un distingit director artístic per coreografiar una peça única ad hoc de temàtica lliure. És un projecte d’inclusió social emprant les arts escèniques com a eina de desenvolupament i empoderament dels col·lectius participants. En una setmana es realitza una creació comunitària on participen col·lectius vulnerables com la gent gran i persones amb algun tipus de discapacitat, persones amb sensibilitat i ganes de participar en un projecte d’aquestes característiques i participants als cursos professionals, que tenen l’oportunitat de descobrir de primera mà un possible camí per on desenvolupar la seva trajectòria professional.
Per a la realització d’aquesta iniciativa el Festival col·labora amb entitats d’àmbit territorial: Associació de Dones de Deltebre i Associació de Dones Agents de la Salut; Associació Gent Gran de Deltebre, Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre, C.B.E Terres de Ball, el Centre residencial la Duna per persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de Conducta, de la Fundació Astres i Fundació Resilis, dedicada a l’educació social vers la infància i adolescència i la defensa dels seus drets. El resultat d’aquest procés de creació comunitària es mostrarà el diumenge 9 de juliol, dintre de la programació oficial del festival a la carpa Deltebre Dansa.
Enguany la Creació comptarà amb una novetat, gràcies a la col·laboració que s’ha establert amb la Mostra de Jazz de Tortosa, el seu director artístic Xavi Bertomeu i el compositor italià Pino Basile, i que suposarà la primera ocasió en la qual aquesta Creació tindrà una banda sonora original.
L’any 2019 Deltebre Dansa va estar reconegut com a referent internacional de les Arts Escèniques per l’Associació Europea de Festivals, entitat que li atorga, des del 2015, el Segell EFFE d’excel·lència. El 2020 va rebre una menció especial als XXII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques per la trajectòria de més de 15 anys. El 2023 el festival ha estat seleccionat com una de les estructures que han de representar la dansa catalana dintre del marc del projecte CANAL impulsat pel Centre Nacional de la Dansa de París.