La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, presidiran junt a Isaac Padrós, president de Multicapacitats, Teresa Mariné, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona-Terres de l’Ebre i autoritats locals, la Jornada ‘Ecoturisme Universal a Catalunya. Eines per a professionals i destinacions’ el proper divendres 3 de març, Dia Internacional de la Natura per les Nacions Unides, al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta (Prat de Comte).
La jornada de presentació, seleccionada al portal WorldWildLifeDay pel seu caràcter innovador junt amb una cinquantena d’iniciatives més a nivell mundial, mostrarà de forma pionera com dissenyar propostes per gaudir de la natura i els espais naturals de forma sensorial, i facilitar el dret universal a gaudir d’una natura saludable, a partir d’experiències més inclusives i per a tot tipus de públic.
Un equip d’experts vinculats a Multicapacitats, seguint l’encàrrec de la Generalitat de Catalunya, ha elaborat després d’un llarg procés el Llibre Verd sobre l’Ecoturisme Universal, una guia tècnica per a professionals i destinacions, que recull un decàleg de propostes, així com les principals eines per al disseny d’experiències universals i la seva comunicació.
L’ecoturisme a Catalunya, un sector clau pel país en plena efervescència
El Parc Natural dels Ports, al seu Centre de Visitants a Prat de Comte, acollirà en la mateixa jornada la 30ena Sessió Plenària de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya, un òrgan participatiu creat fa vuit anys i impulsat per la Generalitat de Catalunya, que l’integren més 40 representants afins al sector turístic i de natura d’àmbit públic i privat, on s’avançarà en la posada en marxa d’accions amb motiu del Fòrum Mundial d’Ecoturisme | GEF2024, que s’organitzarà a Catalunya la tardor del 2024, i que incorporarà entre les seves temàtiques l’Ecoturisme Universal com un aspecte clau.
La jornada, amb un programa sensorial molt especial, té l’oli com un dels seus protagonistes, en un Tast de Gastronomia Universal, que harmonitzarà el producte de proximitat, amb el llegat de Picasso i la natura dels Ports. Compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona- Terres de l’Ebre, i la col·laboració de Josep Roca, del Celler de Can Roca, guardonat en 2022 com a millor sommelier del món, Pep Nogué, gastrònom i presentador de Catalunya Ràdio i l’acompanyament de Toni Beltrán, responsable d’IDENTITAT, oli d’oliva ecològic d’Horta de Sant Joan (Terra Alta).
Per la tarda, en un Taller de camp guiat a l’Àrea recreativa La Franqueta (Horta de Sant Joan) dins el Parc Natural dels Ports, descobrirem l’itinerari de la cova de Picasso, i es mostrarà de forma molt pràctica, com aplicar les eines d’Ecoturisme Universal en el disseny d’una experiència guiada.