Santa Bàrbara ja ha celebrat la segona edició del Festival Rihihiu. Durant tot el cap de setmana les activitats que s’han dut a terme han volgut apropar la cultura dels avantpassats als planers i planeres. Així, aquest festival d’arts escèniques pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble a través de representacions artístiques.
Anna Zaera, codirectora del Festival Rehihiu: “Ens fa molta il·lusió que sigui un festival comunitari on es posi en joc la tradició més local, més agrícola, les nostres identitats en la creació més contemporània. També volem generar uns intercanvis entre col·lectius artístics locals i de les Terres de l’Ebre.”
Rihihiu era el crit que feien els pagesos i les pageses de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat al tros.
Màrius Pons, president del Centre d’Estudis Planers: “Les jornades Rihihiu, en aquest crit ancestral, és una reivindicació de moltes coses però també del llegat del passat.”
Durant tres dies s’han dut a terme activitats amb perspectiva inclusiva i de gènere, totes elles relacionades amb la quotidianitat i les manifestacions culturals locals. Des de l’organització del festival es vol posar en contacte la tradició per poder afavorir la transmissió generacional de la cultura planera.
Una de les activitats amb més participació ha estat la ruta comentada i escenificada pels vestigis de masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara.