Dos nous parcs eòlics es construiran a la Terra Alta. Naturgy preveu obrir dos parcs eòlics a la Terra Alta abans que acabi el 2022. Així ho ha anunciat la companyia en un comunicat, on ha detallat que les instal·lacions suposaran 49,4 MW de potència. En concret, es tracta dels parcs eòlics Els Barrancs i Punta Redona, respectivament, als termes municipals de Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca.

Aquesta nova notícia no ha estat ben rebuda pel Consell Comarcal de la Terra Alta, que va presentar al·legacions per detenir la instal·lació. Amb tot, ja esperaven aquest resultat. “El Consell Comarcal ja va fer les seves al·legacions en contra del parc eòlic, que malauradament no han servit. Teníem, però, bastant clar que les implantacions s’acabarien produint perquè les empreses tenen totes les llicències necessàries, perquè són herència de les antigues ZDP, que evidentment estan adjudicades des del 2009, 2010″, confirma la presidenta de l’ens, Neus Sanromà.

Tanmateix el Consell Comarcal aposta per un model diferent d’energia renovable, basat en la participació ciutadana i l’autoconsum. “Des del Consell Comarcal apostem per les energies renovables, seguint un model participat, públic i basat en l’autoconsum, amb un retorn clar de l’energia i consum de proximitat; és a dir, que l’energia que es generi aquí sigui per abastir el consum energètic de la zona i no de l’àrea metropolitana”, sentència Sanromà.

Per la seva part la plataforma Terra Alta Viva tampoc accepta de bon grat aquesta instal·lació, i creuen que la gestió que se’n fa de les energies renovables no és prou eficaç. “Terra Alta Viva ja va mostrar la seva disconformitat. L’afectació era molt clara i creiem que la comarca ja en tenia prou, però no vam poder aturar-la. Creiem que hi ha una altra manera d’aprofitar les renovables, fent en un inici un càlcul de l’energia necessària a Catalunya i després ubicant aquestes instal·lacions en zones de trepitjades com ara polígons o autopistes; apostar per les comunitats energètiques petites, de manera que es veiés revertit en la rebaixa de l’electricitat per al ciutadà; i si, tot i això, s’havien de construir les macrocentrals, que ho decidís el territori”, explica Núria Altés, membre de la plataforma.

Tot plegat la instal·lació forma part d’un projecte que té en construcció una trentena de parcs eòlics i fotovoltaics al conjunt de l’Estat i que compta amb una inversió de 528 milions d’euros.