El passat 8 de setembre es va presentar el projecte de renovació del casc antic de Móra la Nova, a càrrec de la consultora de promoció econòmica BIM. El pla de reactivació parteix d’una necessitat de reactivar el nucli antic, ric patrimonialment, i que és eix identitari del municipi. A partir de l’escolta dels diversos problemes, molts d’ells compartits, i d’un estudi dels actius i valoració del potencial del municipi, els especialistes Marc Grijalvo i Xavier Abad van elaborar i presentar la proposta.

A partir d’aquest punt, se’n deriven un seguit d’accions transversals, dins i fora del casc antic que, en el seu conjunt, reactivaran el nucli i el municipi en general. El conjunt d’accions s’orienten cap a la dinamització social i econòmica de Móra la Nova amb dos eixos principals: La mirada al riu i la mirada a la sostenibilitat, tant des de la vessant mediambiental com social. Algunes de les accions proposades són: Millores tècniques a l’embarcador, connectar el poble amb el riu, millorant el passeig del riu, aprofitar actius com l’Escola d’Arts i Oficis per embellir la població, construir un centre d’ecoturisme actiu o rehabilitar espais i edificis en deteriorament, convertint-los en actius patrimonials. L’alcalde del municipi, Francesc Xavier Moliné, comenta que “hi ha 12 línies a seguir, entre les quals hi trobem implantació de comerç al casc antic, la rehabilitació de cases, la mirada al riu o la remodelació del barranc de Nolla”. 

Tant l’estudi com la proposta han estat encarats pel govern actual, però amb una clara intenció de què el procés tingui continuïtat i s’estengui tan a l’actual equip de govern com a futurs governs. “És un projecte a llarg termini, a 10, 15, 25 anys. És un projecte molt costos, per tant és un projecte de moltes legislatures”, confirma Moliné. Un projecte realista i consensuat amb els organismes públics, l’Ajuntament i sobretot, amb gent del municipi de qui se n’han escoltat les necessitats i punts de vista per basar-ne les accions. ·“És un projecte conjunt en el qual ha tingut veu i vot també l’oposició, agents econòmics i socials del municipi i arquitectes. I han sortit una sèrie de línies estratègiques per treballar en aquests anys veient el deteriorament del casc antic i com revertir la situació”. 

La quantitat que preveu el projecte de transformació del nucli antic són uns 7.000.000 €. L’Ajuntament ja està fent passos endavant, buscant finançament per costejar les accions del pla, algunes d’elles ja en procés. “Ja hem remodelat la plaça de la verdura i hem demanat subvencions per començar amb altres actuacions com la del barranc de Nolla. Depenem molt de les subvencions, perquè hi ha actuacions que no poden fer-se sense un recolzament al darrere.”, sentència Moliné.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.