L’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries ha iniciat un estudi per a conèixer els patrons de migració del cranc blau al Delta de l’Ebre. Amb l’objectiu de controlar-ne la població, aquest dilluns diferents professionals han seleccionat fins a 500 exemplars de l’espècie per a marcar-los i alliberar-los posteriorment. Seran els mateixos pescadors qui, quan els capturin, n’indicaran la localització, el sexe i la talla.
Aquest primer procés s’ha dut a terme a l’Encanyissada de la mà de l’IRTA i l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya en el marc del projecte ECESIS; ‘Ecologia i impacte del cranc blau americà a les llacunes costaneres, estuaris i aigües marines adjacents al Mediterrani espanyol’. A finals del mes de maig d’enguany ja es va fer un primer estudi a Riumar de les mateixes característiques, on es van poder reidentificar un 23% dels crancs.
El cranc blau americà (Callinectes sapidus) es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2012 i està establert per complet a tot el delta de l’Ebre des del 2017, on ha afectat la pesca artesanal degut a la seva colonització exponencial dels ecosistemes deltaics. Des de llavors, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) va iniciar-ne el seguiment amb la creació pionera del Comitè de Cogestió del Cranc Blau de les Terres de l’Ebre, que integra membres de confraries de pescadors, científics, ecologistes i la mateixa administració.
Aquesta espècie exòtica viu en aigües de badies, llacunes costaneres, estuaris i desembocadures dels rius, i a les platges de poca profunditat, uns hàbitats més petits que els de la seva zona nativa a la costa Atlàntica.