Una antiga fàbrica paperera es converteix en un complex hoteler de 10.000m2. Aquesta idea neix de la mà d’uns coneguts empresaris ebrencs, Jordi Boronat i Valle Campo, han estrenat aquest estiu un l’hotel de quatre estrelles que es pot trobar al Matarranya i que anomenat Somnifabrik. Un complexe que ocupa una extensió de 10.000 m2 i que també conté amplis espais naturals, un singular SPA especialitzat, i un ampli restaurant obert a tothom, i un sala en capacitat d’unes 300 persones per a la celebració de grans events.
La inauguració es va produir el passat 11 de juny, però és aquest mes de juliol en que el complex s’ha posat a funcionar ja a ple rendiment, amb la seua quinzena de treballadors. Jordi Boronat és molt conegut a les Terres de l’Ebre perquè va ser alcalde de Santa Bàrbara, i va treballar molts anys al Consell Comarcal del Baix Ebre. I la seua parella, Valle Campo, perquè pertany a una coneguda família d’empresaris de Sant Carles de la Ràpita del sector dels hidrocarburs.
Ja fa uns anys que van apostar per obrir una casa rural a la capital del Matarranya, fins ara el seu primer negoci hoteler. Però ara estan d’enhorabona perquè acaben d’estrenar aquest gran complex, construït en el que era una antiga fàbrica de paper (anomenada Fàbrica Gaudó), amb un important projecte de restauració d’aquest matrimoni industrial.
L’hotel té un total de catorze habitacions distribuïdes en dues plantes, amb una exquisida restauració de l’arquitectura original. Totes les habitacions destaquen per la seva original decoració i estil elegant, cadascuna personalitzada amb noms de fauna autòctona dels Ports.
A la pàgina web destaquen que és un hotel “per evadir-se, relaxar-se i descansar”, i que es tracta “d’un hotel màgic on connectar amb la naturalesa”, o “per gaudir d’una estada romàntica”. Destaca la suite de luxe, amb 75m2, anomenada ‘Àguila Azor’; i un enfoc pensat per al turisme tranquil, ja que s’acompanya d’ofertes per observar els voltors o restes de dinosaures, rutes de senderisme i descens de barrancs o escalada, senderisme o passejos a cavall.
Spa a quatre mans i restaurant
El complex Somnifabrick conté un spa obert durant tot el dia que es troba en unes profundes dependències del segle XIX, on precisament s’acumulava l’aigua per fer la pasta de paper. Un paper que, com expliquen els estudiosos, al llarg de la història ha tingut usos destacats, com és el cas del pinzell de Goya, o les cartes d’Heraclio Fournier. Val a dir que hi ha més fàbriques del Matarranya que recentment s’han reconvertit en hotels, com per exemple a la població veïna de Beseit.
Al spa hi ha experts massatgistes que ofereixen una carta d’opcions sanadores i terapèutiques amb plantes curatives i aromàtiques com la menta, farigola, romaní o sàlvia. La sala es troba perfectament climatitzada i compta amb dues taules de teràpia per a massatges conjunts de parella, per generar un ambient exclusiu de tranquil·litat.
Hi ha també tres espais exclusius privats aïllats on el rellotge s’atura i el temps no passa gaudint de sauna i jacuzzi completament privats. Un espai amb parets de pedra que reflecteixen el principi de l’estructura industrial paperera, la bella estructura de pedra tosca de Beseit als sostres, combinada amb fusta de pi, i un espai i llum tènue d’espelmes. Els preus oscil·len entre els 45€ i els 70€ per massatge, un d’ells a quatre mans.
Restaurant i events
El restaurant Somiar, que és a càrrec del xef Guillem Forner, d’una banda destaca per l’espai, molt ampli i exquisidament decorat; però també pels productes quilòmetre zero. El xef aposta per una “cuina experiencial Matarranya”, una cuina “matarranyenca” amb “productes en perill d’extinció i la mínima alteració de les característiques organolèptiques”. Un comentari a part mereix també l’existència d’una “Vinacoteca 3 Regnes”, que recull els millors vins, DO, de Terra Alta, Aragó i el País Valencià.
Somnifabrik es defineix com “un espai singular i únic”, perquè està envoltat de natura i vegetació autòctona, i perquè està pensat com un espai polivalent on es poden celebrar des de casaments i esdeveniments d’empreses, fins a rodatges, desfilades de moda, reunions corporatives, còctels, cerimònies especials o concerts. I és que disposada, entre d’altres, d’una gran sala per a tres centes persones.
La inauguració va anar a càrrec de la consellera de la Presidència del Govern d’Aragó, Maria Teresa Pérez, a principis de juny, acompanyada per l’alcalde de Valderrobres, Carlos Boné i el president de la comarca del Matarranya, Isel Monclús. Els dos empresaris ebrencs van dir aquell dia que s’inaugurava “un somni fet realitat”.