La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha visitat la zona de Corbera d’Ebre on el passat mes de juny es va produir un incendi que va afectar gairebé 400 hectàrees. “Hem vingut per conèixer de primera mà la zona afectada per l’incendi. Ho fem avui, un dia amb molta calor extrema, risc d’incendi molt alt”. Albiach demanat més efectius de Bombers, i en millors condicions laborals, i ha aprofitat per recordar que “els incendis de l’estiu s’apaguen a l’hivern, i per això és essencial que la Generalitat doni recursos no només a les persones que han perdut les collites, sinó també per netejar el sotabosc i poder evitar futurs incendis”.
Amb tot, l’incendi va comportar la troballa de restes de víctimes de la Guerra Civil. Actualment ja una política de recuperació de la memòria democràtica, però per a Jordi Jordan, diputat al Congrés, “el fet que encara al 2022 apareguin restes arran d’un incendi, demostra que encara queda per recuperar la dignitat de la memòria democràtica del país”. Amb aquesta premisa Movem Terres de l’Ebre i En Comú Podem han presentat al Parlament un avantprojecte de Llei de memòria històrica per actualitzar el projecte de llei que ja es va aprovar el 2007 i va ser pionera. El que pretenen és, dins de la tramitació d’aquesta llei, incorporar la necessitat de recuperar la dignitat de les víctimes. Busquen posar de relleu la necessitat d’impulsar aquesta recuperació i denunciar que al 2022 encara no s’hagi dut a terme.
També ha estat present a la visita Antonio Álvarez, l’alcalde de Corbera d’Ebre, qui ha reclamat una inversió per part de la Generalitat en camins i infraestructures, ja que actualment estan “molt abandonats i les infraestructures per a incendis són escasses”.
Eva Amposta, alcaldessa del Pinell de Brai, ha aprofitat per desvetllar la creació al municipi de la cooperativa energètica Solbrai, el primer projecte cooperatiu que planteja una comunitat energètica regida per la pròpia ciutadania. A les teulades municipals es posaran instal·lacions fotovoltaiques des d’on puguin consumir els propis veïns. “S’han de crear models alternatius, perquè els actuals no funcionen. Des dels municipis estem al peu del canó per fer que la gent pugui viure al territori, i quan passen qüestions com aquestes se’ns dificulta molt la tasca, i al final va més enllà del que podem fer des dels consistoris”, afirmava.