Esquerra Republicana exigeix al govern espanyol que elabori i implementi un fons per a garantir la diversificació de les zones amb centrals nuclears. Ho fan abans del tancament de les empreses, tot esperant que arribin així uns 24 milions d’euros al territori.

Després de set anys d’insistència per part de la Generalitat per a crear un Fons de Transició nuclear, fa uns mesos es va fer efectiu el decret. Amb tot, des de Esquerra asseguren que avui dia cap govern espanyol ha presentat un Pla de Transició Nuclear o Transició justa per a les zones nuclears, com són Ascó, Vandellòs i Cofrents. Creuen que aquest coneixement per part del govern hauria de possibilitar una planificació i actuació amb anterioritat, oferint instrument i recursos que facin possible la diversificació econòmica de les zones amb l’objectiu de revertir la pèrdua de llocs de treball.

La diputada d’ERC al Congrés, Norma Pujol, assegura que les competències en matèria nuclear corresponen a l’Estat, i que “tots els milions d’euros que les generals generen en impostos són recaptats pel govern espanyol. Addicionalment, l’Estat recapta al voltant de 300 milions l’any per impostos directament vinculats amb la producció nuclear”. És per això que considera oportú dotar d’un fons que faci possible reorientar les economies mitjançant aquests diners recaptats.

Amb tot, la Generalitat va incorporar un nou impost sobre les instal·lacions que tenien afectació al medi ambient, de manera que un 20% dels ingressos recaptats de les centrals nuclears es destinarien al Fons català de Transició Nuclear. Amb tot, ERC afirma que la Generalitat aportarà 24 milions d’euros anuals fins al tancament de les centrals, i demanen al govern que també aporti aquesta quantitat anual. Si més no, també exigeixen que s’elabori i implementi un Pla de Transició nuclear a partir de 2023 per assegurar la diversificació econòmica i reindustrialització de les àrees nuclears.

Des dels Consells comarcals de la Ribera d’Ebre i Terra Alta recolzen la demanda, afegint que en aquestes dues comarques la central nuclear és l’empresa majoritària, i que sense un fons que els ajudi a dur a terme els projectes econòmics que permetin diversificar l’oferta laboral, ambdues comarques seguiran veien com es despoblen les seves localitats.