Aquest any 2022 la campanya Let’s Clean Up Europe, a Catalunya, ha batut tots els rècords amb la inscripció de 695 accions de neteja al medi natural, situades a 41 comarques de tot el territori català. Aquestes accions han estat possible gràcies a 573 entitats de 320 municipis i han implicat un total de 45.600 persones voluntàries, que han recollit un total de 69.515 kg de residus.

La Let’s Clean Up Europe és una campanya comuna a tot Europa amb ressò mundial que té per objectiu conscienciar sobre la quantitat de residus abocats de forma incontrolada a la natura mitjançant l’organització d’accions de neteja per part de la ciutadania. Alhora, també promou accions de sensibilització per evitar nous abocaments a boscos, platges o marges de rius.

Després de dues edicions afectades per la pandèmia de la Covid-19, aquest any 2022 s’han batut tots els rècords, augmentant la mobilització dels voluntaris que cada any han dut a terme les seves accions de neteja al medi natural fins a xifres històriques.

 

Els actors que fan possible el Let’s Clean Up Europe

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina totes aquestes accions, organitzades per administracions públiques, responsables dels espais naturals, associacions, centres excursionistes, escoles i instituts, empreses i ciutadans, que es poden visualitzar al mapa interactiu.

La campanya compta amb el suport d’Ecovidrio, de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ja que s’emmarca en l’Any Europeu de la Joventut, i de la Diputació de Barcelona amb la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat.


Netejar els entorns per ser conscients dels residus que generem

La LCUE va néixer en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, gràcies a la implicació de diferents autoritats europees amb un mateix objectiu: la promoció de les pràctiques de prevenció de residus a nivell europeu.

A Catalunya es fomenta el debat amb les persones voluntàries sobre les mesures de prevenció de residus per evitar nous abocaments, així com l’ús d’eines que permetin quantificar i geolocalitzar aquests abocaments, sumant-se al repte Catalunya Clean up Challenge.