La Diputació de Tarragona ha iniciat les obres per fer arribar la fibra òptica a cinc municipis més de les Terres de l’Ebre. Es tracta de Darmós, la Palma d’Ebre, Caseres, Paüls i la Ràpita. També es farà arribar aquesta tecnologia a 36 municipis més de la demarcació.

La institució referma, d’aquesta manera, la seva aposta per la transformació digital dels municipis com a eina per afavorir el repoblament i l’equilibri territorial. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el diputat delegat del Servei d’Assistència al Territori, Miquel Subirats, han explicat aquest matí en roda de premsa els detalls d’aquesta fase del projecte, que compta amb un pressupost de 7,32 M€, i que preveu instal·lar les canalitzacions al llarg de 175,4 km per a la futura estesa de la fibra òptica. Segons la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, “Treballem per facilitar l’arribada de la fibra òptica pública als nostres pobles. L’objectiu és garantir l’equitat a tot el territori, per tal d’augmentar-ne les oportunitats de futur”.

Tal com ha explicat el diputat Miquel Subirats, el gruix del projecte s’executarà aquest 2022. De fet, les obres ja han començat i es preveu que en un any estiguin enllestides en la seva totalitat. “Amb aquesta actuació fem un pas important per tal de contribuir a l’arribada de la fibra òptica pública als municipis petits d’arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, donant prioritat a aquells que tenen dificultat per tenir-ne i minimitzant l’escletxa territorial”. A més, ha destacat que la Diputació ja inclou aquests treballs en les obres executades els darrers anys i en d’altres en execució, amb un total de 26 km de canalitzacions amb un cost d’1M€, que ha suposat l’arribada a municipis com La Riba, Nulles, Bràfim, Figuerola del Camp i Capçanes.

Els municipis als quals es construiran les canalitzacions per al pas d’instal·lacions aquest 2022 són: l’Albiol (Baix Camp), l’Aleixar (Baix Camp), Arbolí (Baix Camp), l’Argentera (Baix Camp), Barberà de la Conca (Conca de Barberà), Bonastre (Baix Penedès), Bellmunt del Priorat (Priorat), Caseres (Terra Alta), Conesa (Conca de Barberà), Darmós.Tivissa (Ribera d’Ebre), Duesaigües (Baix Camp), Forès (Conca de Barberà), La Figuera (Priorat), La Febró (Baix Camp), Els Garidells (Alt Camp), Gratallops (Priorat), La Juncosa de Montmell (Baix Penedès), El Lloar (Priorat), Masllorenç (Baix Penedès), Maspujols (Baix Camp), El Masroig (Priorat), El Molar (Priorat), Montbrió del Camp (Baix Camp), Mont-ral (Alt Camp), la Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre), Passanant i Belltall (Conca de Barberà), Paüls (Baix Ebre), El Pla de Santa Maria (Alt Camp), Pontils (Conca de Barberà), Porrera (Priorat), Pradell de la Teixeta (Priorat) Pratdip (Baix Camp), Renau (Tarragonès), Riudecanyes (Baix Camp), Roda de Berà (Tarragonès), Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Savallà del Comtat (Conca de Barberà), La Secuita (Tarragonès), Solivella (Conca de Barberà), Torroja del Priorat (Priorat), Vilaplana (Baix Camp).

En els diferents trams objecte d’aquesta actuació es construirà una microrasa fora de la calçada de la carretera i s’hi instal·laran 10 microconductes, on posteriorment la Generalitat podrà iniciar els treballs corresponents a l’estesa de la fibra òptica pública. Ara mateix, ja s’està actuant a la T-343, de Duesaigües a l’Argentera, i a la T-313, de Montbrió del Camp a la N-420.

D’aquesta manera, la Diputació haurà executat el que estableix el ‘Conveni per al desplegament i la compartició d’infraestructures de telecomunicacions a la xarxa local de carreteres de titularitat de la Diputació de Tarragona i l’adquisició de compromisos de construcció d’infraestructures de telecomunicacions per al període 2021-2022’. L’acord es va signar el 21 de desembre de 2020 per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, a l’edifici Síntesi de la Diputació a Tarragona. Es tracta d’una acció conjunta que té com a objectiu que aquesta infraestructura arribi a tots els municipis de la demarcació de Tarragona. Es preveu una fase posterior, que implicaria la construcció de canalitzacions en 120 km més de carreteres per part de la Diputació, amb un pressupost aproximat de 4,6 M€. En total, la Diputació de Tarragona hi haurà invertit gairebé 13M€.

Carreteres innovadores i pobles vius i actius

El desplegament de la fibra òptica permetrà el desenvolupament de dues operacions dels Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que actualment està desenvolupament la Diputació de Tarragona juntament amb altres administracions. En el cas del PECT “Cuidem el que ens uneix. Carreteres més Segures i Sostenibles”, s’aprofita el pas de la fibra per un tram de carretera per col·locar-hi sensors i obtenir informació a temps real que es farà servir per a una gestió intel·ligent de les vies i per millorar la seguretat amb senyalització intel·ligent de les carreteres. En el cas del PECT “Pobles Vius i Actius”, l’arribada de la fibra òptica donarà impuls a projectes d’escoles rurals en municipis com el Montmell, Masllorenç, Bonastre, el Masroig i Porrera.

Els PECT compten amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació. En concret, l’operació Infraestructures Tecnològiques del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles vius i actius compta amb 470.000€ de finançament i l’operació Gestió intel·ligent de la xarxa del PECT Cuidem el que ens uneix disposa de 381.938,51€ procedents d’aquests fons europeus.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.