L’empresa SERCOSA, del grup empresarial català FROM INVERSIONES ENERGÉTICAS, ha presentat a Tortosa un avantprojecte vinculat a una campanya de promoció que té per objectiu determinar si la gent de les Terres de l’Ebre és partidària de rebre una inversió de 125 milions d’euros, tot combinant la producció d’energia hidroelèctrica amb la potenciació del turisme fluvial, “posant en valor el riu Ebre”.

La inversió privada, que generaria més de vuit-cents llocs de treball en tres anys (2022-2025), aniria destinada a la construcció de tres centrals hidroelèctriques, prèvia construcció dels indispensables assuts. A Garcia (Ribera d’Ebre), i a dos municipis del Baix Ebre, Benifallet i Tortosa-Campredó, per produir energia renovable i neta “per a més de 72.000 famílies, el quart per cent de la població”.

El projecte, que ja es va donar a conèixer l’any 1997, busca ara la complicitat amb el territori perquè la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) traga del calaix de l’oblit les peticions de cabals d’aigua que té des de fa vint-i-cinc anys. Un pas indispensable per poder construir, amb el permís del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), unes infraestructures fluvials de baix impacte. Menor a l’assut i central ja existent a Xerta, i una més de les dues-centes obres hidràuliques de la conca.

La presentació s’ha fet a la Cambra de Comerç de Tortosa i ha anat a càrrec del promotor i propietari de SERCOSA, l’empresari català Xavier Vinyals, acompanyat pel delegat de l’empresa a Tortosa, Joaquim Vallès. Els acompanyava l’empresari i directiu de la Cambra Joan Guillén, el president del Consell Econòmic i Social, Josep Maria Franquet, i d’altres representants fins institucionals, polítics i sindicals.

Els portaveus de l’empresa han explicat que la CHE únicament ha d’executar un simple tràmit administratiu, ja que l’autorització depèn en última instància del ministeri. Val a dir que SERCOSA, si el territori pressiona a favor del sí, està confiada a executar el projecte perquè és una empresa que ja ha aconseguit els permisos per fer altres 19 centrals hidroelèctriques i assuts que té i gestiona al llarg de la conca de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.