Els diputats d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, Maria Jesús Viña i Eugeni Villalbí, es van reunir amb els alcaldes del partit de la Ribera d’Ebre, per valorar la implantació d’energies renovables a la comarca. Des de Flix, municipi que acull el parc fotovoltaic més gran del país, i acompanyats pel seu alcalde, Francesc Barbero, van destacar els canvis que s’estan produint.
Maria Jesús Viña va afirmar que “els municipis republicans som la punta de llança de la transició energètica que s’està realitzant”, a la vegada que va reivindicar el “seguir treballant per un model energètic Km 0, de proximitat, 100% sostenible i al marge dels grans oligopolis”; posant com a exemple els projectes que s’estan impulsant a Flix.
Eugeni Villalbí, portaveu del grup d’Esquerra Republicana a la comissió d’Acció Climàtica del Parlament, va advertir que el nou decret de renovables presentat per la consellera Teresa Jordà, “a més de canviar les energies de combustibles fòssils per les renovables pretén trencar els marcs d’oligopolis actuals”, d’aquí que fomenti “un model més distribuït i democratitzat on la ciutadania també hi pugi participar”; i on a més, “es dóna als Ajuntaments l’oportunitat de transformar amb l’autoconsum i les comunitats energètiques, el model energètic del seu municipi”.
Villalbí va insistir que amb el nou decret es pretén desenvolupar una ordenació energètica territorial: “canviar el model i posar el món local, l’agrícola i la ciutadania, a treballar en consens per veure les energies renovables com una oportunitat i no com una amenaça; podent assumir així els reptes que tenim el 2030”.
Francesc Barbero, en aquest sentit s’ha mostrat “esperançat amb el rol que el nou decret dóna als Ajuntaments respecte al marge de maniobra per decidir fins a on volem destinar sòl i territori per fer aquesta transició energètica, i també per a impulsar projectes locals”.
L’alcalde ha explicat que a Flix estan treballant per “crear una comunitat energètica d’autoconsum compartit a través del sostre del pavelló municipal”. A més ha reclamat un canvi de la legislació estatal, la qual, “limita la potència i el radi d’actuació a només 500 metres al seu voltant, fet que provoca que bona part del nucli urbà quedi fóra i es faci més complicat arribar al número de veïns necessaris, així com poder fer més rendible i sostenible la instal·lació”.
La determinació per tirar endavant aquest projecte pioner a les Terres de l’Ebre és total. Així doncs, Barbero ha explicat que malgrat les algunes incògnites que encara planteja el marc normatiu estatal respecte la seva gestió “ens plantegem fer servir una societat anònima municipal que faci de paraigües legal, i a través d’aquesta empresa 100% pública donar l’oportunitat de participar en l’autoconsum a la gent”.
Un altre dels projectes que l’Ajuntament de Flix està ajudant a tirar endavant en aquest àmbit és el que ha presentat la comunitat de regants del Garrigues Sud. “Intenta establir a les seves captacions d’aigua una instal·lació fotovoltaica d’1 MW per desconnectar de la xarxa els seus bombaments”. Ha explicat Barbero.