Xavier Pujol, director gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona, ha confirmat que la primera fase del projecte que ha d’abastir amb aigua de l’Ebre a nou municipis de la Conca de Barberà (Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, les Piles, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb) finalitzarà a mitjans del 2023.

En una entrevista a Canal Terres de l’Ebre, Pujol ha afirmat que, l’any 2025, el problema històric des de fa 15 anys de falta d’aigua potable a l’extrem nord d’aquesta comarca hauria d’estar solucionat, amb la fi de les tres fases que contempla un acord signat per la Diputació de Tarragona, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el mateix CAT.

Pressupostat amb 11 milions d’euros, la primera de les tres fases consisteix a ampliar la xarxa del CAT, que acaba a la zona industrial de Sarral, a la fàbrica Europastry, fins a Forès, el poble que se situa a major altitud de la comarca. D’aquesta manera, es podrà bombar aigua aprofitant el desnivell natural a la resta de municipis.

Per a fer realitat l’actuació, es construiran més de set quilòmetres de conduccions, un dipòsit de doble vas i una caseta per a bombament i cloració. La inversió, de 4,6 milions d’euros, procedirà d’una subvenció de 3,1 milions de l’ACA, mentre que la Diputació de Tarragona n’aportarà més d’un milió.

Una segona fase preveu portar l’aigua des de Forès fins a Conesa i Santa Coloma de Queralt per un pressupost d’1,5 milions, mentre que l’última, de 2,7 milions, durà l’aigua als municipis restants.

Autor: