Josep Rodríguez Martínez (Tortosa, 26 de juliol de 1896-Tarragona, 8 d’agost de 1939) va ser alcalde de Tortosa durant la Segona República i la Guerra Civil, un polític republicà víctima de la repressió durant la dictadura franquista. Una figura que l’Associació Alcalde Josep Rodríguez, que s’acaba de constituir, vol reivindicar, així com difondre el pensament i l’obra política, econòmica, social i cultural d’aquelles persones que se centra en la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social, la sobirania nacional, el republicanisme d’esquerres i la recerca i defensa del bé comú.

Una trentena de persones van assistir a la presentació de la nova entitat de memòria democràtica, que va tenir lloc a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i en què també va participar el doctor en Història per la URV, Xavier Tolosona, que va pronunciar la xerrada ‘Els consells de guerra sumaríssims. La dictadura franquista contra la democràcia’.

Treballar en la preservació i la defensa de la memòria històrica de les persones que van ser víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista i promoure la justícia per a aquestes persones és un dels principals objectius de l’Associació Alcalde Josep Rodríguez”, va explicar el president de l’associació i net de l’alcalde republicà, Josep Rodríguez, que va recordar la figura del seu avi.

L’Associació Alcalde Josep Rodríguez també es proposa fomentar i difondre els valors del municipalisme com a eina de participació política democràtica més propera a la ciutadania, així com fomentar l’ús social del català en tots els àmbits. La tresorera de l’entitat, Yolanda Domingo, va exposar-ne els objectius i va avançar també que aquesta entitat de memòria democràtica organitzarà conferències, trobades, jornades i editarà publicacions.

De fet, va tenir lloc la primera de les conferències, centrada en els consells de guerra sumaríssims. “Avui és un dia històric pel nostre país, el president Lluís Companys va ser sotmès a un consell de guerra i l’endemà , el 15 d’octubre, va ser afusellat, després que ja fóssim afusellats més de 2.000 republicans a Catalunya”, va assenyalar Tolosona, que va explicar el funcionament dels consells de guerra. Finalment, l’exdirectora dels serveis territorials de Justícia, Montse Ingla, va ser l’encarregada de la lectura de la sentència al president Companys.

Autor:

Periodista