Els rapitencs i rapitenques escullen, aquest dimarts 12 d’octubre, el nom del seu municipi entre dues opcions: o bé ‘La Ràpita’ o ‘Sant Carles de la Ràpita’. Ho decidiran en una consulta ciutadana que serà vàlida si una de les dues propostes és recolzada per un 20% del cens. La votació es durà a terme al Pavelló Firal de les 9:00 h fins a les 14:00 h i de les 16:00 h fins a les 20:00 h.

El veredicte final arribarà després d’una campanya institucional informativa amb cartellera a la via pública, vídeos cridant a la participació i conferències, entre altres accions, que ha durat tres setmanes.

Prèviament, el consistori ja va sol·licitar a l’Institut d’Estudis Catalans un informe sobre si el nou nom ‘La Ràpita’, compliria amb la normativa actual de toponímia. L’acadèmia, finalment, va donar llum verda a la nomenclatura. D’aquesta manera, i si ‘La Ràpita’ és el veredicte final, només restarà l’aprovació del ple per majoria absoluta i la de la Generalitat, que és la definitiva.

‘Sant Carles de La Ràpita’, sent aquest el nom oficial del municipi, és la nomenclatura que va usar Carles III per a rebatejar l’indret en el seu projecte de nova població, mentre que ‘La Ràpita’ és un topònim d’origen àrab, documentat del segle IX, que remet a una ‘ràbita’ que hi havia en aquell punt costaner en temps de la conquista musulmana. Tot i que el monarca va morir, el nom es va mantenir. Ara, serà el poble qui decidirà.

Autor: