Els equips del GRAE Subaquàtic de Bombers de la Generalitat afirmen que aquest 2021 han incrementat les sortides per ofegaments a pantans i rius. Des del cos, ho atribueixen a la situació actual de pandèmia, però també, a una tendència a visitar gorgs i aigües obertes que s’ha accentuat al llarg dels anys.

De fet, a l’Estat han mort enguany un total de 90 persones per ofegament; 87 ho han fet en espais no vigilats i 15 en rius, segons l’Informe Nacional d’Ofegaments.

Les causes són majoritàriament per hidrocució (talls de digestió que provoquen una aturada cardiorespiratòria), però també per la perillositat dels corrents, els terrenys fangosos que produeixen ventosa i el nerviosisme de les situacions. D’aquesta manera recomanen, si ens trobem en una situació d’asfíxia, relaxar el cos, cridar auxili enèrgicament i deixar-nos portar per l’aigua panxa enlaire.

Per tal d’evitar situacions límit, l’essencial és la prevenció. Des de Protecció Civil recomanen algunes pautes com ser bons coneixedors de l’entorn i la condició física, deixar-se assessorar per empreses que treballin a la vora del riu, o anar preferiblement acompanyats.

Tot i així, des d’aquest servei públic creuen que la solució podria passar per les administracions, regularitzant zones de bany amb vigilància.

Autor: