L’exposició “Paper i fil a la festa. Cinquanta anys del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 9 de juliol i el 3 d’octubre de 2021.

La mostra s’ocupa, en diferents àmbits, de la història del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta, des del 1971, quan es va realitzar la seua primera edició, fins al 2019, quan es va celebrar la darrera (les mesures preses per la covid-19 no han permès la seua convocatòria els dos darrers anys), i dóna a conèixer, des de diferents perspectives, el treball artístic i artesanal de més d’una vuitantena de modistes, cosidores i ajudants ampostins i ampostines que han participat en alguna de les cinquanta edicions del concurs.

L’exposició aplega una important mostra de vestits confeccionats íntegrament en paper, bé siga nou o reciclat, que s’han presentat a alguna de les cinquanta edicions del concurs, molts dels quals han estat premiats, en una de les quatre categories: Moda Actual, Vestits d’Època, Vestit de Fantasia i Moda infantil. Vestits que mostren els coneixements tècnics i la destresa manual de qui els confecciona, qualitats a les quals cal sumar talent artístic, imaginació, creativitat.

Cadascuna de les peces exposades és fruit d’un treball minuciós i exclusiu, molt delicat perquè el paper és fràgil i s’esgarra i es malmet amb facilitat; en el que s’esmercen moltes hores, que els artesans i artesanes del paper retallen d’altres possibles activitats, individuals i familiars. Hi han desfilat més de 2.700 vestits i en un sol mono de pantalons curts el 2013 es va emprar més d’un quilòmetre i mig de fil fet de paper, uns 1.650 metres.

Cada vestit i els complements que l’acompanyen, tot fet en paper, s’adapten a la model o el model que, després de moltes proves, els llueix en públic, davant del jurat i dels mitjans de comunicació, en una única ocasió: la desfilada anual per la passarel·la del Concurs, on cada any un jurat diferent atorga els premis les millors i més originals confeccions de cada categoria.

L’exposició explica també els antecedents històrics del concurs, lligats als actes lúdics i festius que antigament es desenvolupaven a Amposta durant la diada de santa Llúcia, que és encara avui la patrona dels oficis que fixen la vista, especialment aquells que usen una agulla. Entre estos actes festius destacava el “Concurso de Mis Modistilla”, de confecció tèxtil. El 1971 es va convocar la primera edició del Concurs de vestits de paper.

Paper i fil a la festa. Cinquanta anys del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta” fa difusió a través dels següents àmbits: “El paper, la base material del Concurs”, “Tècniques de confecció en paper”, “Alta costura en paper”, “Història del Concurs. Els inicis”, “Història del Concurs. Categories i models”, “Homenatge i agraïment” i “Premis del Concurs Nacional de Vestits de Paper d’Amposta, segons la documentació conservada”.