Mar Altadill Cordero, alumna de 2n de Batxillerat de l’Institut Dertosa, ha guanyat el premi Ramon Llull a Treballs de Recerca de Batxillerat, en la categoria de ciències, amb el seu treball “Pertorbacions Ionosfèriques” (https://www.url.edu/…/premis-ramon-llull-treballs-de…).
Al seu treball, Mar, estudia les bombolles que es formen a la ionosfera. La ionosfera és una capa de l’atmosfera terrestre caracteritzada per estar fortament ionitzada. Les pertorbacions ionosfèriques estan provocades pels canvis bruscos de densitat i són responsables d’alteracions en la propagació de les ones electromagnètiques. Per exemple, poden causar falls en els sistemes GPS.
En l’estudi s’han utilitzat dades d’un sondejador ionosfèric i dades de satèl·lit. Un dels resultats més importants del treball és que s’ha pogut trobar una correlació entre el instants de detecció de les pertorbacions amb els dos mètodes, és a dir, que els dos mètodes detecten la pertorbació al mateix temps, i per tant és possible preveure les pertorbacions amb un o altre sistema. A més, s’ha determinat la velocitat de propagació de les pertorbacions. D’aquesta manera, una vegada que es detecta una pertorbació, és possible estimar quan afectarà a altres regions i, per tant, alertar de que els senyals electromagnètics es poden veure afectats.
El premi consisteix en un ordinador portàtil i un diploma honorífic. També s’otorguen mencions al tutor del treball premiat i al seu centre. L’acte de lliurament dels Premis se celebrarà el dimecres 26 de maig de 2021 a la Facultat de Filosofia-URL (Barcelona).

Autor:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.