La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha presidit aquest dijous el lliurament de condecoracions de l’Orde del Mèrit Civil a la Unitat Militar d’Emergències (UME) per la seva actuació durant la campanya de lluita contra els incendis forestals de 2019, especialment l’originat a La Torre de l’Espanyol (Tarragona). Les condecoracions han estat concedides pel Govern d’Espanya a proposta de la Delegació del Govern a Catalunya.

Concretament, s’han lliurat 6 condecoracions de l’Orde del Mèrit Civil a membres de la UME, que es van activar a les 19.43 hores del dimecres 26 de juny de 2019 a petició de la Generalitat per a sumar-se als treballs d’extinció de l’incendi forestal originat poc abans a La Torre de l’Espanyol i que va acabar arrasant més de 5.000 hectàrees. L’acte s’ha celebrat en el Centre Nacional de Condicions del Treball (CNCT) i ha comptat amb la participació dels quatre subdelegats del Govern: Carlos Prieto (Barcelona), Joan Sabaté (Tarragona), Albert Bramon (Girona) i José Crespín (Lleida). També amb el secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya i representants de les diferents Administracions.

A més, i a les portes de la campanya 2021 contra incendis forestals, han assistit a l’acte representants de tots els cossos que intervenen en la lluita contra els incendis forestals: Bombers de la Generalitat; Bombers Voluntaris; ADF; Brigades Helitransportadas BRIF del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; Exèrcit de l’Aire i la seva ALA 43; Guàrdia Civil SEPRONA; Agents Rurals, i voluntaris de Protecció Civil, Policia Nacional i Mossos d’Esquadra.

La delegada del Govern a Catalunya ha aprofitat precisament la presència de tots els cossos per a agrair la seva labor i destacar el seu paper clau en la protecció de la ciutadania i dels entorns naturals. Especialment, ha enaltit el treball de la UME, creada en 2005 pel llavors president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero. “La creació va tenir una dura oposició política, però ara ningú qüestiona, sinó que ocorre tot el contrari”, ha destacat, afegint que la lluita contra els incendis també implica la prevenció. “De la mateixa manera que el nostre sistema immune necessita una vacuna contra la COVID per a generar defenses, el bosc també necessita un sistema rural amb activitat econòmica per a tenir major resistència”, ha valorat. I ha recordat que el Repte Demogràfic és una prioritat per al Govern d’Espanya: “Parlem d’oportunitats del món rural i de l’Espanya buidada, i també estem parlant de la vostra labor”, ha dit apostant per invertir en el territori, la diversitat d’ecosistemes i el sector primari. “És necessari mantenir i afavorir un món rural viu i divers. Fent-ho, vacunem a la societat contra aquesta mena de desastres”, ha conclòs.

Unitat especialitzada davant catàstrofes

La Delegació del Govern a Catalunya va ser l’encarregada de cursar als ministeris de Defensa i Interior la petició de la Generalitat per a activar a la UME, la unitat especialitzada de l’Exèrcit espanyol amb caràcter permanent que té com a missió la intervenció en qualsevol lloc del territori per a contribuir a la seguretat i benestar de la ciutadania, juntament amb les institucions de l’Estat i les Administracions Públiques, en els supòsits de greu risc, catàstrofe, calamitat o altres necessitats públiques.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.