El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JxCat es quedaran la meitat de les carteres cadascun, segons el preacord a què han arribat les dues formacions i que han presentat en una compareixença al Palau Robert. ERC es quedarà Presidència, mantindrà Educació, i passarà a gestionar Interior i Cultura –fins ara en mans de Junts-. A més, els republicans també lideraran Acció Climàtica i Agricultura, Empresa i Treball i el nou departament de Feminismes i Igualtat. Per la seva banda, Junts es quedarà la vicepresidència i Economia i mantindrà Polítiques Digitals i Territori, que es fusionen. També gestionarà Salut, Acció Exterior, Drets Socials, Justícia i la nova cartera d’Universitats. Segons el nou repartiment acordat, cada partit es quedarà set departaments i es conformarà un executiu totalment paritari.

Entre els grans canvis respecte al repartiment actual hi ha la gestió de les conselleries més socials, que passa en gran part a mans de Junts: pilotaran Salut –en campanya ja van anunciar que si guanyaven les eleccions Josep Maria Argimon en seria el titular- i Drets Socials –fins ara sota el nom d’Afers Socials-. ERC, però, retindrà Educació, i passarà a encapçalar Interior, fins ara de JxCat. En el cas d’aquest darrer departament, Aragonès ha apuntat que serà l’encarregat “d’afrontar reptes en àmbits de drets i llibertats” i ha assegurat que serà “amb energies renovades”.

D’altra banda, Junts passarà a ser al capdavant del Departament d’Economia, fins ara d’ERC i, de fet, liderat pel mateix Pere Aragonès. El candidat a la presidència ha recordat que és un departament “fonamental” en la gestió dels recursos econòmics i els pressupostos i ha defensat el seu paper en la lluita per uns serveis públics “més forts que mai” i per una política econòmica “expansiva“.

Com a novetat hi ha també la pròpia organització dels departaments. Se’n creen dos de nous, Feminismes i Igualtat –per a ERC- i Recerca i Universitats –per a Junts-. En el cas de Feminismes, inclourà l’Institut Català de les Dones, les polítiques d’Igualtat i l’Oficina de Drets Civils i Polítics, mentre que el Departament de Recerca i Universitats també incorporarà la recerca en salut.

Les competències de Territori i de Polítiques Digitals passaran a un sol departament, Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, també de JxCat. Aragonès ha reivindicat que amb aquesta reconfiguració es guanya en eficàcia i modernització, i ha remarcat que inclourà les competències en matèria d’Habitatge, un dels “reptes” en la “garantia de drets“.

També es fusionaran Empresa i Treball, que Aragonès ha apuntat que han d’afrontar la reconstrucció econòmica i social “pensant en els treballadors afectats” per la pandèmia.

Finalment, Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació s’agruparan en un mateix departament, que inclourà les polítiques de Medi Ambient i Sostenibilitat, d’Energia, Residus, Aigua i totes les competències de l’actual departament d’Agricultura.

Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica

Segons el preacord, el Govern crearà una Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica. L’impuls d’un pla pilot de Renda Bàsica Universal era un dels compromisos als que van arribar ERC i la CUP al seu pacte. Aquesta oficina dependrà del Departament de la Presidència, d’ERC. El Departament també incorporarà les competències en Relacions Institucionals i Administració i Funció Pública.

Autor: