El 28% de les infermeres de Tarragona i l’Ebre van canviar el seu lloc habitual de treball durant la primera onada de la pandèmia. D’aquestes, el 61,8% van passar a assistir les plantes d’hospitalització covid dels hospitals, un 26,5% va reforçar el personal de les UCI, i la resta es van traslladar a Urgències o als hospitals de campanya. Actualment, el 87,8% d’aquestes infermeres han pogut tornar al seu lloc de feina d’origen. En aquella primera onada, també el 60,7% va ampliar el seu horari i el mateix percentatge ha informat que van disposar d’equips EPI. Un 95,2% reconeix que va tenir temor de contagiar-se, pel desconeixement de la malaltia i perquè treballaven a primera línia. Aquest percentatge s’ha reduït ara al 58,1%.

Aquest dimecres se celebra el dia internacional de la infermeria i el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) ha fet públics els resultats de l’enquesta en línia que han contestat les col·legiades. Les professionals sanitàries han descrit com la pandèmia va forçar la mobilitat laboral de moltes d’elles, que van tenir temor al contagi, així com que van treballar més hores. Més del 60% va ampliar el seu horari: un 30,6% van treballar menys de 2 hores més al dia, un 33,3% entre 2 i 5 hores més al dia, i un 36,1% més de 5 hores al dia.

Durant la primera onada, prop d’una quarta part de les enquestades es van contagiar de covid (24,2%), i en un 71% dels casos es va produir en l’àmbit laboral. Un 6,5% es va contagiar en l’àmbit familiar i un 22,6% no n’han pogut identificar l’origen. De les infermeres contagiades, només un 2,6% va necessitar ingrés hospitalari i la resta va passar la malaltia a casa.

Infermeres vacunades

El 93,3% de les infermeres que treballen en l’àmbit públic ja estan vacunades, mentre que en l’àmbit privat el percentatge és del 83,3%. El 37,2% de les infermeres col·legiades han participat voluntàriament en la campanya de vacunació a Tarragona i l’Ebre.

L’experiència viscuda durant la pandèmia ha tingut afectació psicològica sobre una part important del col·lectiu. Tot i que un 73,6% de les infermeres diuen que han pogut descansar a l’estiu, dades de la Fundació Galatea assenyalen que el perfil dels usuaris que ha requerit suport psicològic era el de dones d’entre 30 i 40 anys, infermeres i amb símptomes d’ansietat.

En l’enquesta de CODITA un 40% de les infermeres asseguren que estan més cansades, un 16,8% més irritades, un 20% més tristes, un 18,4% més estressades. Només un 4,8% manifesta estar igual que abans de la pandèmia. També expressen que pateixen alteracions del son i alteracions de la memòria, un 66,4% i un 51.6% de les enquestades, respectivament.

Per tot plegat, més d’una quarta de les infermeres preguntades, un 26%, manifesta que s’ha plantejat canviar de feina.

Autor: