Salut, Agricultura i Treball i Afers Socials, juntament amb les empreses del sector, han preparat un document de recomanacions d’actuació davant la covid. Inclou les pautes per garantir espais de treball, allotjaments, transport i municipis segurs i es mantindrà un diàleg constant per poder resoldre dubtes i gestionar casos i situacions que puguin sobrevenir. També es prepararan albergs per acollir contagiats en quarantena. La campanya de la fruita dolça ja s’ha iniciat tímidament amb la recollida de les primeres cireres i aviat se seguirà amb el préssec i l’albercoc. Es concentra sobretot la Ribera d’Ebre on es contracten entre 1.200 i 1.700 temporers durant la campanya.
El document repassa el protocol per garantir la seguretat al camp o en la cadena de producció, com evitar els contagis en els trajectes de desplaçament i en els allotjaments compartits, i les mesures preventives que ha de mantenir la població. A més de les mesures de mans, distància, mascareta i ventilació, el subdirector de Salut Pública a Tarragona i l’Ebre, Conrad Casas, ha destacat que enguany s’afegeixen, per contribuir a la prevenció, els cribratges puntuals o seriats per detectar positius asimptomàtics entre els temporers i tampoc es descarta que s’acabi autoritzant la vacunació d’alguns col·lectius o en algunes empreses. “Disposem de quatre vacunes que podem utilitzar si les circumstàncies ho requereixen i l’estratègia vacunal ho autoritza. Dependrà de la quantitat, però en determinades situacions podríem fer actuacions puntuals de vacunació per contribuir a les mesures de prevenció i evitar que la covid esdevingui un problema de salut“, ha explicat Casas.
El document de recomanacions es basa en les lliçons apreses l’any passat. “Sabem el que funciona, quines són les mesures importants i quins són els moments crítics i hem d’actuar per tal de prevenir“, ha apuntat la directora de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà. “L’any passat vam viure situacions molt complicades a la demarcació de Lleida i tot allò que vam provar i va funcionar s’ha incorporat al pla de treball“, ha afegit Casas.
La campanya de la fruita dolça a les Terres de l’Ebre ja es va viure amb més tranquil·litat que a Ponent. “Vam fer la campanya en ple confinament i es plantejava molt, molt, molt complicada, però la casuística de la nostra comarca i de les nostres explotacions és menys complicada que a la zona de Lleida. El que es faci ens beneficia, però genera menys por la campanya aquí amb explotacions més petites, gent més coneguda, no movem la gent en busos“, ha apuntat Jaume Miquel Aleu, membre de l’executiva nacional de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (UP).
Aleu ha apuntat que totes les mesures que ja es van prendre l’any passat es mantindran i que s’ha après a millorar-les i augmentar la prevenció. “Els diferents sectors agrícoles han mostrat un alt grau d’implicació en el compliment i implementació de les mesures de lluita contra la covid. S’ha demostrat a la passada campanya de l’oliva i el cítric, i són conscients que encara cal mantenir una alta la vigilància per assegurar un bon funcionament de la campanya“, ha apuntat Jesús Gómez, director d’Agricultura a les Terres de l’Ebre.
A la Ribera d’Ebre es contracten entre 1.200 i 1.700 temporers durant la campanya de al fruita dolça (1.300 l’any passat, la meitat del Baix Ebre i el Montsià). La majoria són treballadors de proximitat que es desplacen en vehicles particulars i tornen a casa a dormir. “Volem que el transport entre l’empresa i l’allotjament sigui segur i que es compleixin totes les mesures preventives. Nos serviria de res tenir empreses i allotjaments segurs si després la mobilitat no es fa de forma correcta“, ha recordat Conrad Casas.
Els ajuntaments i els Consells Comarcals també tenen establerts els protocols d’actuació per coordinar les actuacions en situacions de brot i fer-ne d’específiques si cal incrementar les mesures preventives de cara població o els temporers.