El grup d’Esquerra Republicana va aconseguir que ahir el Ple del Senat, en el tràmit de debat i votació del projecte de Llei de canvi climàtic i Transició Energètica, aprovés dues esmenes que comporten canvis importants en el seu contingut pel que respecta als ajuntaments i les centrals nuclears.
El senador republicà Xavier Castellana va defensar una esmena, transaccionada i aprovada amb la resta de grups, que permetrà als ajuntaments participar en les obres públiques d’interès general relacionades amb la construcció, ampliació, reparació, conservació, explotació o desmantellament en centrals nuclears.
Castellana va destacar que “l’esmena rectifica la disposició addicional incorporada per PSOE i Podemos, modificant l’Art.38 bis de la Llei 25/1964, de 29 d’abril, d’Energia Nuclear, per la qual anul·lava i apartava totalment els ajuntaments a l’hora de participar davant la realització d’aquest tipus d’obres als seus termes municipals”.
Segons el senador “amb el nou redactat, recuperem la participació dels ajuntaments en el procés de tramitació aconseguint que s’apliqui la normativa general sobre obres públiques d’interès general. Per tant incloem l’obligació de consultar mitjançant petició i emissió d’un informe del projecte als ajuntaments afectats, els quals a més podran seguir cobrant l’impost municipal sobre l’actuació a fer-se, atribució que amb el text original desapareixia”.
Castellana va afirmar que “estem molt satisfets d’haver aconseguit aquesta rectificació perquè amb el nou redactat aprovat ahir pel Senat, i que pròximament serà validat pel Congrés, es respectarà, pel que fa a les actuacions descrites sobre els ajuntaments les centrals nuclears, l’autonomia municipal”.
El Ple del Senat també va aprovar una altra esmena d’Esquerra Republicana de Catalunya on es demanava la supressió de la Disposició final que pretenia establir convenis entre l’Empresa Nacional de Residuos Radiactivos, S.A, S.M.E (Enresa) i els municipis de l’entorn de les instal·lacions nuclears.
“Amb aquesta supressió recuperem la redacció original del projecte de llei, que no incorporava aquesta disposició, mantenint així les mateixes condicions de relació que hi havia fins ara amb els ajuntaments i evitem la invasió de competències municipals”, va explicar Castellana.