Pimec ha rebutjat la moratòria de 4 anys en l’impuls de grans projectes d’energies renovables –nous parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques– que consta en el preacord per formar Govern pactat entre ERC i la CUP. En un comunicat, la patronal ha defensat que descarbonitzar l’economia exigeix electrificar-la amb energies renovables. Així mateix, la patronal ha destacat que és compatible la generació d’energies renovables amb la preservació del territori i ha lamentat que “Catalunya està fent aquest canvi de manera més lenta” que altres regions d’Europa. A més, la patronal assegura que hi ha “un retard molt gran” a Catalunya en relació amb l’Estat que “obliga a accelerar les inversions” en parcs eòlics o fotovoltaics.

L’impuls de les energies renovables reduiria “dràsticament” la demanda d’energia final i d’energia primària, fent possible una reducció de la darrera de fins al 71% l’any 2050, indica Pimec. En aquest sentit, si l’any 2019 Catalunya va tenir una demanda de 295 terawatt-hora (TWh) en energia primària per només fer-ne servir 165 TWh, l’any 2050 necessitarà una generació entre 104 i 85 TWh.

Per arribar a aquesta xifra, “caldrà posar energia eòlica i fotovoltaica en grans parcs a terra, a raó de 30-40 TWh eòlics i de 22-32 TWh fotovoltaics“, segons la patronal. La comissió d’Energia de Pimec alerta que aquest canvi s’està produint de manera massa lenta, ja que “des de l’any 2009 fins a l’any 2019 a Catalunya només es van instal·lar 2,35 megawatts (MW) eòlics i fotovoltaics arran del Decret-Llei de 2009 que frenava la implantació renovable en tot el territori“.

L’organització que dirigeix Antoni Cañete recorda que a Espanya la situació a finals de 2020 era de 27.369 MW de potència eòlica i 11.705 MW de fotovoltaica, mentre que a Catalunya era de 1.271 MW eòlics (4,6% del total) i de 279 MW fotovoltaics (2,4% del global), quan el pes de l’economia és del 20% del PIB.

D’altra banda, l’organització empresarial també ha considerat que l’impuls a les renovables s’ha de combinar amb un període d’adaptació en la millora de l’eficiència i l’autoconsum de les pimes.

Autor: