El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha descartat una moratòria del decret de renovables degut a la situació d’emergència climàtica però ha afirmat que es podria “perfeccionar“. Tot i això, ha afegit que tampoc s’obren a fer “modificacions substancials“. El conseller considera en una entrevista a l”Ara’ que la proposta d’ERC i CUP de fer aquesta moratòria “respon a un cert desconeixement” i a voler donar resposta a una tensió territorial que veu “legítima” però que defensa que s’està abordant ja. Calvet reconeix un “allau” de propostes però defensa que la ponència és “un autèntic filtre“. Així, el 34% dels 3.900 MW d’eòlica i el 30% dels 3.235 MW de fotovoltaica avaluats s’han descartat.

Calvet explica que això s’està fent tenint en compte criteris urbanístics, agrícoles, ambientals i paisatgístics, així com també la preexistència de béns culturals. “El decret dinamitza i accelera ordenadament la transició energètica. No és una barra lliure“, manifesta. Ara queden pendents d’avaluar uns 1.000 MW dels projectes rebuts.

Assegura que no hi haurà dos projectes en un mateix lloc i que s’estan descartant aquells que no compleixen les condicions sobre proximitat als nuclis habitats. El conseller demana confiança perquè tots els òrgans competents estan treballant per garantir un bona translació a la pràctica del decret de renovables.

El conseller no creu que una planificació prèvia hagués estalviat els conflictes territorials sinó que creu que el que hauria passat és que la tensió que hi ha ara sobre un projecte hagués estat sobre la definició de zona. “Sense un ampli desplegament d’energies renovables ens podem oblidar de tancar les nuclears, de l’hidrogen verd i de combatre la crisi climàtica“, defensa.

Calvet apunta també que coma deures per a la propera legislatura hi ha una llei de transició energètica que tingui en compte la demanda actual i com satisfer-la amb l’oferta. En aquest sentit, afirma que el 16% de renovables actua és insostenible “i el 2030 és a la cantonada“. Afegeix que en aquesta llei també s’haurien d’abordar els beneficis directes per acollir un projecte de renovables, que reconeix que ara “no està ben resolt“, i preveure la participació local o ciutadana regulada per llei en els projectes. “Fixar aquest percentatge de participació crec que seria una manera d’afavorir la transició“, considera.

Autor: