Ercros no pagarà dividends després d’obtenir 6,3 milions d’euros de benefici el 2020, un 79% menys que l’any anterior. Per compensar l’accionista, el grup químic durà a terme un programa de recompra de títols a partir de l’1 de març a càrrec del benefici del 2021. Així ho ha anunciat Antoni Zabalza, president d’Ercros, en una roda de premsa per valorar el tancament dels resultats de l’any, en el qual van notar la caiguda de tant de les tones comercialitzades com del preu de la sosa i els derivats del clor. Tot i això, la química ha tancat el quart trimestre per sobre de les previsions i augura una “forta” recuperació durant el 2021. “La recuperació pot haver començat ja encara que no ho reflecteixin els números“, ha dit Zabalza.
Durant el 2020, Ercros va experimentar una davallada de la facturació del 14,3% fins als 547,2 milions d’euros. Altres partides que també van contribuir en la caiguda el benefici són les amortitzacions –més elevades aquest 2020- o les diferències entre els canvis de divises. La publicació dels resultats arriba un mes després que la companyia anunciés un pla d’inversió de 92 milions d’euros durant els pròxims vuit anys i que té com a l’objectiu diversificar el negoci i reduir les emissions de gasos contaminants. Pel que fa a la inversió prevista per aquest any, ha indicat que no hauria de superar els 30 milions d’euros.
Ercros ha acabat el 2020 amb 72,1 milions de liquiditat, incrementant el flux de caixa lliure fins als 40,6 milions i reduint el deute financer fins als 84,8 milions d’euros. “La situació financera és molt sòlida, tot i l’entorn advers“, ha assegurat Zabalza, que ha indicat que la companyia nota el bon moment pel qual passa el mercat de PVC i que encara serà millor al llarg del 2021 per l’increment d’activitat del sector de la construcció. D’altra banda, també considera que es veuran beneficiat pels problemes que patirà la indústria química de Texas i Lousiana arran de l’onada de fred que ha afectat aquests territoris dels Estats Units, que generaran escassetat de productes com la sosa o el PVC.
La companyia va acusar la irrupció de la covid amb una “davallada tremenda” sobretot en el segon trimestre, que es va saldar amb 254.000 tones venudes, una reducció significativa respecte a les 306.000 tones dels tres primers mesos del 2020. L’exercici es va acabar amb una quantitat venuda similar a la de l’any anterior, de 293.000 tones.
No només ha caigut el volum sinó també el preu dels productes que comercialitza Ercros. En aquest sentit, la facturació va tocar mínims durant els mesos d’abril, maig i juny amb 130 milions i s’ha anat recuperant lleugerament fins als 135 milions del quart trimestre. Aquesta davallada del preu s’ha vist compensada per la depreciació del cost de la matèria primera i dels subministraments, que ha sigut més gran.
“La baixada del preu de les matèries ha sigut major que la baixa dels productes que venem, per tant el marge de contribució s’ha mantingut per sobre del de 2019, i es manté en uns nivells francament alts“, ha dit el president del grup. Aquest indicador s’ha situat en el 38,8%, quatre punts més que el 2019. Els costos directes associats a la covid –com ara compra de material de protecció i serveis de prevenció- s’han elevat a 2,1 milions d’euros.
El president de la química ha esclarit que té “molt pocs dubtes” que el 2021 es repeteixin les condicions que han impedit pagar dividends durant l’any de la covid. En aquest últim exercici, Ercros no ha superat un benefici per acció de 10 cèntims, el mínim que té marcat i s’ha quedat en 6 cèntims. Entre 2016 i 2020, la companyia va dedicar 60,4 milions d’euros a retribuir els accionistes, dels quals 21,1 són dividends i 39,2 són recompra d’accions. La recompra d’accions que s’iniciarà al març formarà part del cinquè programa ja en marxa i serà a càrrec del benefici del 2021.