L’Ajuntament de la Ràpita ha aprovat, en el plenari ordinari del mes de febrer, reclamar l’amnistia per als represaliats catalans. La moció conjunta d’ERC i JxCAT demana la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part. A més, declara que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal.

La proposta, que ha estat aprovada pels vots a favor d’ERC, JxCAT i mR i els vots en contra del PSC, reclama l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’una Llei d’Amnistia que comporti l’extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa pels actes i l’expressió d’idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya. De la mateixa manera que fa una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti l’alliberament de les preses i presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes per aquests motius.

D’altra banda, el ple d’avui també ha aprovat la moció conjunta d’ERC i JxCAT en suport al cantant i poeta Pablo Hasél, acusat per fer apologia del terrorisme i de calúmnies i injúries a la Corona i a les institucions de l’Estat arran de la lletra d’una cançó i de missatges a Twitter. Amb la moció, aprovada pels vots a favor d’ERC, JxCAT i mR, i els vots en contra del PSC, l’Ajuntament de la Ràpita condemna la pena imposada a Hasél per expressar el seu pensament a través de les cançons i reitera el seu compromís amb la llibertat d’opinió i d’expressió, en defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania. A més, denuncia les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en entredit les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders, i promou una modificació del Codi Penal on es despenalitzin aquest tipus de delictes i es protegeixi la llibertat d’expressió.

El portaveu d’ERC, Albert Salvadó, ha expressat que “volem mostrar el nostre desacord en què una persona pugui ser condemnada per manifestacions artístiques com cantar en ple segle XXI, dinamitant un principi bàsic com és la llibertat d’expressió”. La portaveu de JxCAT, Helena Queralt, ha afegit que “lamentem i condemnem tots els episodis violents que han esdevingut arran de l’empresonament de Pablo Hasél”. Per la seva banda, el portaveu de mR, Pedro Hernández, ha mostrat el seu suport amb la moció. Per concloure, el grup PSC ha votat en contra la moció i la seva portaveu, Rosa Anglès, ha exposat que “sempre estarem a favor de recolzar les iniciatives que promoguin el respecte i la defensa de la llibertat d’expressió”.

Altrament, el plenari ha aprovat la moció conjunta de tots els grups municipals amb motiu del dia 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones. La moció estableix, entre altres acords, el compromís de treballar cap a la igualtat garantint la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació i la corresponsabilitat, davant les discriminacions estructurals que pateixen les dones pel fet de ser dones.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.