L’exconseller Raül Romeva defensa la recuperació de les fosses de la Guerra Civil com un acte per fer net del franquisme. Diu Romeva que el franquisme segueix viu en molts àmbits de la societat i de l’Estat i que cal determinació per extirpar el feixisme. En un permís penitenciari, Romeva ha explicat a l’Ebre al Dia que la seva presó és un acte de denúncia cap a la comunitat internacional dels deutes democràtics que, segons diu, encara té l’Estat espanyol.

Raül Romeva va ser l’impulsor del Pla de Fosses que actualment permet exhumar fosses de la Guerra Civil com la de Móra d’Ebre. Des d’allà, Romeva ha defensat les polítiques de memòria com una forma de fer net del passat. Un passat que encara considera molt present a la societat i a les estructures d’Estat. “El franquisme i el feixisme de manera molt més genèrica, per desgràcia segueix present, de manera sociològica, des del punt de vista de moltes de les institucions a l’Estat espanyol i segueix molt present també en el dolor, el dolor no curat, el dolor no sanat de molta gent. Tu no pots fer net mentre tinguis deutes com són els de la memòria”, assegura Romeva.

“La nostra presó, en realitat, nosaltres la vivim com un acte de denúncia i de reivindicació, com un gest polític en si mateix, és el que ens permet explicar a la resta d’Europa que l’Estat espanyol no ha fet moltes de les coses que alguns creien que havia fet. Quan a l’exterior es parla de l’Estat espanyol com un exemple de transició democràtica estem obligats a demostrar que això no és així”, insisteix Raül Romeva.

I apunta que cal parlar de conflicte entre Catalunya i l’Estat, perquè són els conflictes els que es resolen per la via del diàleg. “A tot arreu del món la manera intel·ligent i responsable d’afrontar els conflictes és amb un diàleg. Allò ideal és que derivi cap a una negociació i cap a una resolució. Què ha passat? Que hi ha hagut una voluntat explícita de silenciar al 80% de la societat de Catalunya, és a dir, quan el 80% de la societat catalana diu que hem de resoldre això al voltant d’una taula no ho estan dient els independentistes, ho està dient molta gent que no ho és”, ha sentenciat Romeva.

 

Periodista.