Les pluges del 2020 han permès als boscos catalans cicatritzar ferides. Així ho recull l’informe del DeBosCat, la Xarxa de Seguiment de l’Estat dels Boscos de Catalunya impulsada pel Departament d’Agricultura i coordinada pel CREAF. Segons les dades, el 2020 només ha deixat quatre noves afectacions testimonials amb 49 hectàrees de bosc afectades per sequera. El fet que hagi estat un any excepcionalment plujós, sobretot a l’hivern, i hagi tingut una primavera i estiu poc secs han fet que els boscos no hagin patit pràcticament cap episodi de decaïment. A més, ha permès als boscos refer-se de les afectacions greus que van patir el 2016, quan van patir una sequera molt prolongada. En concret, en aquesta darrera campanya, s’han registrat com a guarides 10.395 hectàrees de bosc, que s’han anat recuperant després de tres anys seguits de pluges.

Aquest any no hi ha hagut afectació nova quasi enlloc, només hem detectat quatre episodis que ocupen unes 49 hectàrees; comparat amb les dades de 2016, són dades testimonials“, apunta Mireia Banqué, tècnica del CREAF i coordinadora del DeBosCat.

Destaquen que la dada més optimista és la recuperació dels boscos afectats ara fa quatre anys, ja que quan un arbre queda debilitat per la sequera pot recuperar-se o morir, segons la pluja dels anys següents.

Veníem de dos anys bons, i aquest any passat, on en moltes zones ha plogut el doble, o més del que és habitual durant els mesos de desembre, gener i febrer, ha estat decisiu per registrar una notable recuperació dels boscos“, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF i director del DeBosCat.

En global, a tot Catalunya, han quedat registrats amb afectacions solament un 0,77% dels boscos.

Resultats per comarques

Com que els episodis nous de 2020 són anecdòtics, la campanya bàsicament hereta els resultats de l’anterior. Així, les comarques que mantenen més superfície afectada tornen a ser Osona i el Pallars Jussà, i en menor mesura el Berguedà, el Gironès i el Montsià, totes per sobre les mil hectàrees. En tots els casos, els episodis són antics, amb una única excepció: el Berguedà, que té 1 nou episodi de 10,7 hectàrees.

Autor: