Els pagesos de la Terra Alta comencen a valorar els danys que la borrasca Filomena ha causat sobre els conreus. Unió de Pagesos calcula que el temporal ha afectat prop de 3.500 hectàrees d’oliveres. Les branques han cedit amb el pes de la neu. L’organització sindical exigeix ajuts similars als que van rebre l’any 2001 quan la comarca va patir un sotrac semblant a causa de les condicions climatològiques de fred.

La Terra Alta segueix coberta de neu 72 hores després de l’arribada de la borrasca Filomena. Un paisatge preciós, però molt danyí, ja que el temporal ha afectat, i molt, els conreus. Els pagesos han de mirar des del voral de la carretera les seves finques, ja que la neu s’acumula i impedeix el pas pels camins. Des d’allí observen els danys d’un gel que també es concentra sobre els arbres i els fa cedir. Fins a 3.500 hectàrees haurien estat víctimes de l’impacte.

L’escenari és desolador pels pagesos després d’un 2020 en què la collita de l’empeltre a la Terra Alta va baixar fins a un 30%. Ara es calcula que els danys d’aquest gener suposin un 20% de pèrdues.

És per aquest motiu que Unió de Pagesos reclama ajudes econòmiques al govern. Mantenen converses amb la DOP Siurana i la DOP Oli Terra Alta per fer un front comú i parlar amb l’administració, qui ja els va ajudar amb un pla de xoc que va durar cinc anys l’any 2001 pel mateix motiu, superar els mals ocasionats per les gelades. De fet, en un lustre, les pèrdues pels pagesos poden ascendir fins als 4.300 euros per hectàrea a causa de la situació meteorològica extrema.

 

Autor: