El diari anglés ‘The Guardian’ ha elaborat una llista en els millors descobriments viatgers del 2020. En ella apareix la via verda de la Vall de Zafán, la qual transcorre des del municipi aragonés de la Puebla de Híjar fins a Tortosa, passant per les comarques del Matarranya, la Terra Alta i el Baix Ebre. ‘The Guardian’ titula este apartat com “Ciclisme espectacular, al nord d’Espanya”. Afegix que són 170 quilòmetres, la segona via verda més llarga d’Espanya. “Discorre des de les terres altres d’Aragó i Catalunya fins a arribar al poderós riu Ebre, a la ciutat romana de Tortosa”, recomanen. El diari també recomana visitar la via verda per poder veure els Ports, “amb els seus penya-segats de pedra calcària i cascades, proporciona un teló de fons que recorda l’oest americà”. També s’hi fixen en les antigues estacions de la línia de tren, afirma que són molt benvinguts aquells que s’han convertit en bars i cafeteries, i en les piscines i rius que oferixen banys improvisats. Per últim, recomanen pedalar a través de túnels negres, sobre viaductes enlairats i passades ermites medievals.
La via verda ha estat escollida entre altres destinacions turístiques com la catedral de Salisbury, Dorset, les Illes Sorlingas, el Riu Tirino d’Itàlia, Bratislava, Kent i la Vall de Loria.

Autor: