La Ponència Ambiental d’energies renovables ha donat llum verda a la ubicació d’un dels dos últims parcs eòlics projectats a la Terra Alta que quedaven a tràmit. Tot i l’oposició ferma dels agents polítics, socials i econòmics de la comarca, la central Tramuntana V que es projecta a Gandesa ha rebut llum verda de l’òrgan tècnic en l’última sessió d’aquest mes de novembre. L’empresa Energia Eolica Tramontana SL havia presentat un paquet de cinc centrals, de 9 aerogeneradors cadascuna, a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Els altres quatre han estat desestimats, també el Tramuntana IV entre Corbera d’Ebre i Gandesa.

L’acord de la Ponència assenyala que l’emplaçament d’un dels aerogeneradors de la central Tramuntana V, el T5-5, afecta el patrimoni cultural per la proximitat a un jaciment arqueològic documentat en superfície a la Cendrosa de Cassol, del qual hi ha evidències, i que “quedaria completament compromès” per la proximitat de la plataforma eòlica.

El pronunciament no garanteix que el projecte superi el procés d’avaluació de l’impacte ambiental i la tramitació del projecte i es reclama a la promotora que no s’obrin nous camins per construir-lo, que no “interfereixi amb els actius del territori basats en l’entorn natural i el paisatge”, i un informe ambiental que “avaluï l’impacte del parc eòlic conjuntament amb la resta de parcs existents i en tramitació”, l’impacte visual dels molins de vent “sobre el mirador del Coll del Moro i els itineraris entre Caseres i Falset, i entre Gandesa i Horta de Sant Joan“. També es desaconsella l’emplaçament de l’aerogenerador T5-4 per la seva proximitat a la zona arqueològica Coll del Moro i a l’espai històric de la Batalla de l’Ebre Coll del Moro.

Vídeo emès a Canal Terres de l’Ebre.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.