No és ni la primera ni la penúltima vegada que utilitzaré aquest espai mensual per parlar de l’amor. Potser no és el que ho mou tot però sí el que ens remou per dintre, el que ens activa el millor i el pitjor de nosaltres, el que ens atabala i ens acompanya fins l’últim dia. I d’aquest és del que vull parlar avui.

Veig la Cristina passejant cada matí amb el seu pare. Escoltant música i gaudint del silenci. No s’imaginava que qui anys enrera va ser un dels homes més poderosos del país perdria un dels trets més valuosos de l’ésser humà. La memòria, el que ens omple la vida i ens deixa buits quan ja no hi és.

La filla de Pasqual Maragall és tot amor, del bo. No només perquè s’ha fet càrrec de la fundació que porta el nom del seu pare. No només per donar eines a altres famílies de malalts d’Alzheimer. I tampoc, només, per moure cel i terra per aconseguir fons per la investigació. La Cristina és una més de les heroïnes i herois silenciats de la nostra societat. Qui es lleva i va a dormir pensant en el seu pare. Qui el cuida, l’acompanya i el comprèn.

Pocs dies després de parlar amb ella, amb aquell to dolç i pacient que la caracteritza, vaig poder entrevistar Juan Carlos Unzué. D’aquelles converses que tenia pendents. En aquest cas un to que mai esperaries d’algú a qui li han diagnosticat ELA, una de les malalties més cruels que ens pot tocar. Perquè sí, ens pot tocar a tots. Una veu simpàtica, entusiasta i esperançadora d’algú que sap que l’últim que perdrà és la memòria però que pel camí s’hi deixarà la pell. Juan Carlos parlava de la Maria, la seva dona, qui porta dècades al seu costat i qui l’acompanyarà fins sempre.

Després de l’entrevista vaig pensar molt amb ella. També amb la Cristina i amb tots aquells guardians anònims que cuiden dels avis, dels fills malalts o del veí que ho necessita. Que hi són sempre, també ara. I que també ara són més necessaris que mai. És l’amor incondicional de qui ens acompanya quan no tot és bonic. Quan tot se’n va a la merda. Fins el final. Gràcies per ser-hi.

Periodista i directora i presentdora del programa Ben Trobats de la Xarxa de Comunicació Local