Arriba el setembre i comencem un nou curs escolar. Un nou curs marcat per la pandèmia provocada per la COVID-19. Ara com ara, a les Terres de l’Ebre, encara no ha sorgit cap cas de xiquet, mestre, professor o personal de la comunitat educativa infectat i tot funciona amb la nova normalitat. Sembla que acabar-se les vacances de l’estiu i desaparèixer els problemes provocats pel coronavirus.

Bé, no cal enganyar-se i només és qüestió de dies i de probabilitats el fet que surti algun cas en algun col·legi o institut ebrenc. Les alarmes estan preparades!

Tanmateix, el nou curs escolar també ens guarda algunes sorpreses fora de la comunitat educativa com per exemple: que passarà amb els temporers contractats per la recollida dels cítrics ebrencs, quin temporal de llevant s’endurà per sempre la barra del Trabucador, com quedarà Jxcat i PDeCAT a les Terres de l’Ebre, com afectarà les nostres terres la nova normalitat econòmica ara que la temporada d’estiu ja ha passat.

La veritat que tot sembla que aquest hivern els núvols negres regnaran sobre el cel del nostre territori ebrenc. Els efectes de la pandèmia sobre la nostra dèbil economia es poden notar ben aviat.

Així tot, vull ser positiu. I les coses crec no aniran tan malament i la bona sort que hem tingut aquest estiu continuarà.

En primer lloc, el camp ebrenc tindrà una bona collita i els preus pujaran a nivell que mai s’han conegut. El cert, si comencem per la collita de les garrofes, ara mateix, s’està cotitzant a preus mai coneguts provocant un alt nivell de satisfacció als pagesos del territori. Bé, i algun altre robatori.

En segon lloc, la temporada del cítric ebrenc pot ser espectacular, poden arribar a preus molt competitius, entre altres coses perquè mentre no hi hagi vacuna per al coronavirus la millor cura o remei són els cítrics, la qual cosa fa pensar una forta demanda d’aquesta fruita per part de la població europea. Això sí, esperem que no falti mà d’obra per a la seva recol·lecció.

En tercer lloc, per la part de la restauració pot continuar la seva bona estrella tal com ha estat aquest estiu màgic. Ara mateix, les dades sobre el coronavirus a les nostres terres tornen a ser molt baixes, per tant serà un lloc ideal per fer escapades de cap de setmana i gaudir de la bona cuina ebrenca. Com diu el refrany castellà: “No hay mal que por bien venga”.

Per altra banda, com aquest any no han arribat a tenir altes temperatures la probabilitat que vingui una forta llevantada es redueix bastant i per tant podem somiar que la barra de Trabucador podrà sobreviure un altre any a l’espera que els poders polítics decideixen aplicar mesures per tal que aquest indret únic del Delta de l’Ebre no desaparegui.

Respecte al tema de Jxcat i PDeCAT poca cosa a dir, encara que potser divertit veure com Tortosa sigui l’únic municipi ebrenc amb representació d’un partit de centredreta, a esquena de la resta del territori. La quarta guerra carlista ja la tenim aquí.

Per acabar, només esperar que aquestes previsions per a aquest nou curs es compleixen plenament i aquesta maleïda crisi sanitària, social i econòmica no ens afecti gaire. La veritat que la probabilitat d’encertar és altíssima per l’estructura econòmica en què vivim. Per tant, podem esperar una tardor i un hivern amb certa llum d’esperança on les previsions més catastròfiques per a l’economia no es veuran complides.

Economista.