El Departament de Territori i Sostenibilitat inverteix 1,8 milions d’euros en la instal·lació de malles de triple torsió per evitar esllavissades de talussos arran dels temporals de pluja a la carretera C-12 al seu pas per les Terres de l’Ebre. Els treballs se centren en aquest moment en un tram de 26 quilòmetres entre els termes municipals de Tortosa i Benifallet –amb un cost de 700.000 euros-. Durant els pròxims mesos, abastaran també un altre tram d’onze quilòmetres entre Garcia i Flix, amb una inversió d’1,1 milions d’euros. En paral·lel, el Departament ha anunciat que treballa per potenciar el transport públic al territori i ha anunciat l’adaptació dels horaris de línies de bus que connecten amb centres educatius de secundària.

Després del pas del Gloria, a finals del passat gener, Territori va encarregar un estudi geològic per determinar la possible afectació dels talussos en cas de nous temporals i les mesures a executar per evitar els habituals despreniments en alguns punts ja coneguts de l’Eix de l’Ebre. La solució tècnica de manteniment acordada, segons ha detallat la directora territorial del departament a les Terres de l’Ebre, ha estat la instal·lació de la malla de triple torsió. Una mesura que l’estudi considera suficient per fer front als embats de nous temporals, segons ha precisat la directora territorial del Departament, Lídia Pino.

En marxa des de fa uns mesos a la zona de Tortosa, els treballs es van desplaçant cap al nord de la C-12 i està previst que finalitzin el mes de desembre. Suposen restriccions en la circulació habitual de vehicles, amb semàfors que regulen el pas alternatiu. En paral·lel, s’han executat també treballs de consolidació de talussos amb malles per prevenir esllavissades en el tram de carretera T-334, que uneix Gandesa i Horta de Sant Joan.

D’altra banda, i a la mateixa, C-12, el Departament de Territori i Sostenibilitat té previst iniciar, a partir del 6 d’octubre, les obres de millora del paviment en el tram comprès entre Aldover i Xerta, una obra reivindicada al territori, segons el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, a l’espera de l’anunciat projecte ampliació del via amb trams de dos carrils en un sentit –vials lents per facilitar avançaments o 2+1-.

En matèria de transport públic, Pino i Pallarés han comparegut per anunciar els canvis introduïts en els horaris d’algunes línies regulars que són força utilitzades per estudiants de secundària ebrencs. Així, a demanda dels consells comarcals afectats, s’ha adaptat l’horari de la línia que cobreix Móra d’Ebre, Corbera d’Ebre i Gandesa per facilitar l’entrada a classe al matí dels alumnes de l’Escola Agrària de la capital de la Terra Alta. Tot i disposar de sis freqüències en cada sentit, la inexistència de comboi entre dos quarts de set i un quart i cinc d’onze dificultava la connexió. “L’escola ens ho ha agraït perquè els alumnes poden anar sense que els pares els hagin de portar”, ha apuntat Pino.

Els ajustos de línies regulars també afectaran també línies de transport regulars que permeten a estudiants de secundària de municipis pròxims desplaçar-se fins a Tortosa i tornar a casa un cop acabada la jornada. Segons ha apuntat Pallarés, en aquests moments, molts havien d’esperar un parell d’hores al migdia per poder efectuar el trajecte de tornada un cop acabades les classes amb horari intensiu.

El Govern s’ha proposta potenciar l’ús de transport públic col·lectiu després de veure com els primers resultats de l’enquesta de mobilitat han posat de manifest el gran ús del vehicle particular per als trajectes dins del territori. En aquest sentit, s’ha anunciat una pròxima connexió entre Flix i Móra d’Ebre així com la modificació dels horaris de la línia que enllaça Riba-roja, l’Hospital Comarcal i la capital de la Ribera per poder garantir els transbordaments amb altres línies.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.