El programa Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts, 7 de juliol, el documental L’illa dels bous, una producció de Filmsnòmades dirigida per Guille Barberà.

L’illa de Vinallop, una illa de poques hectàrees enmig del riu Ebre al terme municipal de Tortosa, desconeguda fins i tot per molts habitants del territori, acull des de fa gairebé tres dècades una colònia salvatge de bous i vaques, l’única d’aquestes característiques a tot Catalunya. Per aquest motiu l’illa, on viuen aquests animals, es coneix popularment amb el nom de l’“illa dels bous”.

Després d’uns quants anys de sequera i falta d’aliments van aparèixer alguns bous morts a l’illa. La notícia va saltar als mitjans de comunicació i la societat civil es va mobilitzar.

D’una banda, l’associació animalista Plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l’Ebre (AFTTE), a la qual pertanyen les germanes bessones Capafons. I de l’altra, un grup d’emboladores d’Amposta. Voluntaris de tots dos grups, a banda i banda del riu, han estat alimentant la colònia de bous i vetllant pel seu benestar.

Un debat en un programa de televisió local confronta les germanes Capafons amb el grup d’emboladores. Se les qüestiona per diversos temes que giren al voltant de l’univers taurí. Aquest debat actua com a eix narratiu d’aquest documental escrit i dirigit per Guillermo Barberà, on les voluntàries i el seu dia a dia s’acaben convertint en les protagonistes de la narració.

L’illa dels bous analitza tots els elements de la controvèrsia, que es barregen en un període emmarcat per les festes locals i la incertesa del que passarà amb el ramat. Sobretot des que a principis del 2019 la Generalitat de Catalunya va decidir contractar un ramader de la zona perquè s’encarregués de la gestió de l’illa.

El documental s’estrenarà al Sense Ficció de TV3 el dimarts 7 de juliol a les 22,05. L’illa dels bous és una producció associada, produïda per Films Nòmades per a TV3.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.