Unió de Pagesos (UP) ha lamentat que la línia pública de finançament per renovar maquinària agrícola, dotada aquest any amb tres milions d’euros segons l’entitat, s’ha esgotat “en un parell de dies”. UP subratlla que és el “segon any consecutiu” que els diners “s’esgoten molt abans d’acabar el període de sol·licituds”. En paral·lel, l’entitat denuncia l’enduriment de les condicions d’homologació de la maquinària, fet que obliga molts pagesos a canviar-la. UP acusa els diferents ministeris competents, Indústria, Agricultura i Interior, de “manca de coordinació” i subratlla que la situació crea “perjudicis innecessaris” a l’activitat agrària. El sindicat exigeix que la maquinària anterior al 2017 s’exceptuï dels requisits d’homologació.

Una de les situacions que ha canviat és la circulació per la via pública. Segons explica UP, les màquines que es consideraven arreus han passat a ser vehicles i, per tant, tenen els mateixos requisits d’homologació, matriculació, assegurança o ITV, entre d’altres. També lamenta que hi ha tipus de pneumàtics que han deixat de ser homologats, i per tant cal canviar-los.

A més, critica que, d’una banda, el Ministeri d’Indústria “no vetlla” perquè la maquinària que es posa al mercat compleixi amb aquestes homologacions, de tal manera que el comprador es troba amb aquests problemes quan, quatre o sis anys més tard, ha de passar la ITV. I de l’altra, denuncia que el Ministeri d’Agricultura ha endurit les condicions per inscriure la maquinària, fet que “provoca que molta pagesia l’haurà de renovar”.

Autor: