Els centres de fauna de la Generalitat continuen augmentant any rere any la xifra d’animals atesos. Així, segons les últimes dades de balanç del 2019, han registrat un nou rècord absolut d’entrades, amb 22.513 animals atesos l’any passat, un 32,3% més que el 2018.

Les dades inclouen els resultats dels set centres propis de la Generalitat: Delta de l’Ebre, Torreferrussa, Vallcalent, Canal Vell, Aiguamolls de l’Empordà, Pont de Suert i Molí de les Fonts.

Entre les causes d’aquest increment d’animals atesos es troba l’afectació per episodis de calor intensa, que provoquen la caiguda de més polls dels nius, i el funcionament de la xarxa de recollida d’animals i l’establiment d’itineraris que aporten eficiència a tot el procés.

Per centres, el de Torreferrussa és el que concentra un major nombre d’animals atesos, amb 15.741 animals, seguit de Vallcalent, amb 4.029, i Aiguamolls de l’Empordà, amb 2.140.

Gairebé la totalitat d’animals atesos són ocells, un 84%, seguit de lluny de mamífers (8%) i rèptils (7%). La causa més comú és la caiguda del niu o la impossibilitat de volar, detectada en 10.684 dels exemplars atesos. Menys comuns, però també importants són les captures il·legals, que han causat el 2019 l’entrada de 2.026 animals als centres de fauna, o els traumes, identificats en 1.667 individus.

Pel que fa als programes de cria en captivitat, tant en els centres propis com en altres col·laboradors se segueix treballant en els programes de cria en captivitat del cranc de riu autòcton, fartet, samaruc, espinós, rabosa de riu, llopet de riu, tritó del Montseny, tritó palmat, tortuga d’estany, tortuga mediterrània, trencalòs, xoriguer petit, trenca i visó europeu, així com de l’òliba, per a accions d’educació ambiental.

També els centres de fauna són punts de voluntariat i pràctiques relacionades amb la conservació de la natura (principalment persones de cicles formatius i de universitats). Durant l’any 2019 han col·laborat ens els diferents centres un total de 49 persones voluntàries i han realitzat pràctiques un total de 90 estudiants. Des de l’any 2010 els centres sumem un total de 490 voluntariats i 794 estudiants en pràctiques.

Visites i accions d’educació ambiental

Pel que fa a tasques d’educació ambiental en diferents àmbits, destaquen les visites i xerrades als propis centres, activitats en escoles, i actes lligats als alliberaments d’animals recuperats en els propis centres, en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals i la xarxa d’Escoles Verdes. En aquest sentit, el 2019, els centres han rebut 7.549 persones.

Pel que fa a alliberaments assistits per part de particulars, ajuntaments i altres institucions, d’animals criats en captivitat o ingressats, durant l’any 2019 s’han autoritzat un total de 36 alliberaments assistits d’òlibes, amb un total de 105 exemplars alliberats. En total, el nombre d’exemplars retornats al medi el 2019 ascendeix gairebé als 10.000 animals.

La realització de tasques forenses i elaboració d’informes a petició del Cos d’Agents Rurals o altres cossos de seguretat s’ha anat mantenint en els darrers anys. Durant el 2019 s’han elaborat un total de 713 informes forenses (principalment relacionats a casos d’electrocucions, tret, verins i comisos), la qual cosa representa un 7,4% menys respecte l’any 2018.

Durant aquesta època és quan els centres de fauna experimenten un creixement exponencial d’activitat, coincidint amb la primavera, quan es reprodueixen moltes espècies i són especialment vulnerables.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.