El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha executat, durant l’any 2019 i principi de 2020, diferents treballs de condicionament d’àrees de baixa càrrega de combustible vegetal en punts estratègics de gestió per a la prevenció de grans incendis forestals en els diferents massissos forestals a la demarcació de Tarragona, en base a allò planificat, en coordinació amb el Cos de Bombers de la Generalitat, en els diferents Projectes d’Infraestructures Estratègiques de Prevenció d’Incendis Forestals corresponents a cadascun dels Perímetres de Protecció Prioritària de grans massissos forestals. La inversió total d’aquests treballs ha estat de 343.402,84 €

Atenent l’ordre de prioritat d’execució per la seva localització estratègica, en els darrers anys s’ha anat condicionant diferents infraestructures de prevenció d’incendis forestals. En el darrer any, en concret, s’ha condicionat noves àrees estratègiques en els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) BT1 (Ancosa-Montagut-Miralles-Queralt), BT2 (El Montmell-Pontons-Mediona) i ET2 (Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell). L’objectiu ha estat canviar el comportament d’un incendi, disminuint la velocitat de propagació, la longitud de flama o l’activitat de capçades, i facilitar les tasques d’extinció, tant en punts crítics topogràficament (colls, nusos de carena, nusos de barranc, vessants no alineats amb el vent dominant), com en llocs no crítics topogràficament però que ofereixen una oportunitat per als mitjans d’extinció per la discontinuïtat de combustible que ofereix l’àrea estratègica.

Per al seu condicionament s’ha realitzat treballs forestals de silvicultura preventiva que persegueixen l’obtenció d’estructures de massa forestal menys vulnerables als efectes del foc, mitjançant la reducció de la cobertura i l’alçada del combustible de superfície per tal de limitar la intensitat del foc potencial de superfície, la reducció o eliminació del combustible d’escala amb l’objectiu de reduir la probabilitat que es desenvolupi un foc en sentit vertical, i la minimització de la probabilitat de transmissió d’un foc entre capçades en el dosser superior. Els treballs han consistit en l’aclarida de l’estrat arbori, la poda dels peus reservats, l’estassada de l’estrat arbustiu, i l’eliminació de les restes vegetals generades dins de la unitat d’actuació.

Al PPP BT1, s’ha condicionat una àrea estratègica a la zona del riu Gaià, concretament al terme municipal de Pontils, aigües avall del nucli de Santa Perpètua de Gaià, actuant sobre ambdós marges del riu i fins a la carretera T-201, de Querol a Pontils, sobre una superfície total de 25,48 hectàrees, amb la col·laboració dels propietaris de les diferents finques afectades, i amb el suport de l’Ajuntament de Pontils. L’objectiu concret d’aquesta àrea estratègica és limitar la propagació d’un incendi forestal amb comportament topogràfic i empès per vents de component oest i nord-oest, i evitar que es propagui sense control per la conca del riu Gaià.

Al PPP BT2, s’ha adequat diverses àrees estratègiques situades a les zones del Coll de la Torre, als termes municipals de Querol i Aiguamúrcia, al barranc de la Costa, al terme municipal de la Bisbal del Penedès i al torrent de Sant Marc, al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys, amb la col·laboració dels ajuntaments i propietaris dels terrenys afectats, en cada cas. L’àrea estratègica al Coll de la Torre, amb una superfície de 25,73 hectàrees, es localitza en un nus de carena travessat per la carretera T-2441, paral·lela a la direcció de propagació d’un incendi potencial, amb alternança amb zones de conreu en actiu, i té per objecte evitar l’arribada del foc a diferents urbanitzacions existents a la zona. Aquesta àrea estratègica es complementa amb la creada a la forest pública de la Generalitat de Catalunya, anomenada Ramonet i les Serres, de 2,1 hectàrees de superfície, per a crear una discontinuïtat de vegetació forestal a la pista forestal que dóna accés a la forest. Les àrees estratègiques de Sant Jaume dels Domenys i de la Bisbal del Penedès se situen en nusos de barranc, amb superfícies d’11,11 hectàrees i 9,54 hectàrees respectivament, amb l’objectiu comú de dificultar que la propagació d’un incendi forestal procedent del sud empès per marinada s’estengui topogràficament per diferents barrancs afectant una considerable extensió de terreny forestal.

Al PPP ET2, s’ha adequat set àrees estratègiques planificades al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del PPP ET2 (2010) aprovat tècnicament per l’Administració forestal, ubicades al sector de Coll Roig-Colldejou (10,30 ha), termes municipals de Colldejou i la Torre de Fontaubella, sector de Güena (10,62 ha), terme municipal de Pratdip, sector de Coll Roig (11,70 ha), termes municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Pratdip, i sectors del Motarro (21,65 ha), de Borrià-Abellar (21,57 ha), del barranc de Llèria (7,67 ha) i del barranc de Lleriola (18,12 ha), tots ells al terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Totes les àrees estratègiques s’han condicionat amb la finalitat de reduir el potencial d’un incendi forestal conduït per vent de mestral i/o topogràfic de marinada. I en tots els casos, han estat executats amb la col·laboració dels propietaris dels terrenys i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), i amb el suport dels Ajuntaments.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.